Hellä Timo Suomela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hellä Timo Suomela on suomalainen 1980-luvulla vaikuttanut eksentrinen ajattelija, joka tunnetaan ennen kaikkea kulttimaineen saaneesta kirjastaan Seksihirviö.

Suomela opiskeli Helsingin yliopistossa. Hän muutti nimekseen Hellä saadakseen siirrettyä ilman kuluja nimiinsä Hellä-nimiseltä isoäidiltään perimänsä HPY:n puhelinosakkeen. Nimenmuutos heijasti myös Suomelan kehittämää hellyysajattelua.

Suomela perusti 1980-luvulla Sopuilmapiiri ry -nimisen yhdistyksen, jonka tarkoituksena oli edesauttaa sovun syntymistä miesten ja naisten välille. Yhdistyksellä oli tätä varten parisuhdekeskusteluverkko ja hellyysparivälitys. Terapiamuodoiksi sovun edistämiseksi yhdistys tarjosi kädestä pitämistä ja ihopintasivelyä. Suomela aikoi myös perustaa samoja asioita ajavan Sopu-puolueen, mutta puolueen rekisteröintihanke ei onnistunut. Suomela oli Helsingissä ehdokkaana kunnallisvaaleissa vaatien tunnuslauseella ”Puuroa seinistä” ruoanjakelua koteihin suoraan hanasta sekä kaikille ihmisille oikeutta ilmaista vapaasti itseään tiedotusvälineissä, mutta häntä ei valittu valtuustoon.

Vuonna 1984 Suomela julkaisi ajatuksistaan 122-sivuisen kirjan Seksihirviö, joka painettiin elävän musiikin yhdistys Elmun Lepakkoluolassa Helsingissä. Kirjan 87 luvussa hän pyrki osoittamaan, että naiset aiheuttivat kaiken pahuuden maailmassa. Lukujen otsikot viittasivat Suomelan tarjoamiin esimerkkeihin "Nainen ja sodat", ”Nainen ja murhat", "Nainen ja luonnon saastuminen", ”Nainen ja alhainen sivistys”, ”Nainen ja ajan käyttö turhuuteen”, "Nainen ja turha elintasokilpailu", ”Nainen ja elämän tarkoituksen katoaminen”.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]