Hankasalmen kirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hankasalmen kunnankirjasto
Logo
Logo
Hankasalmen pääkirjasto (arkkitehti Saara Juola, 1993).
Hankasalmen pääkirjasto (arkkitehti Saara Juola, 1993).
Sijainti pääkirjasto: Rantakalliontie 3, 41520 Hankasalmi
Koordinaatit pääkirjasto: 62.38994°N, 26.43357°E
Tyyppi kunnankirjasto
Hankasalmi: kirjastot

Hankasalmen kunnankirjasto on Hankasalmella toimiva yleinen kirjasto, joka kuuluu Keski-kirjastot -kirjastokimppaan. Hankasalmella on kolme kirjaston toimipistettä: pääkirjasto sekä Aseman ja Niemisjärven lähikirjastot.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankasalmella on ollut kirjastotoimintaa vuodesta 1864 lähtien. Hankasalmen lainakirjasto perustettiin kappalainen Johan Fredrik Nilónin aloitteesta pitäjänkokouksessa. Nilónin lahjoittaman pääoman turvin hankittiin ensimmäinen kirjaston kokoelma: 75 nidettä. Hankasalmen pappilassa sijainneen kirjaston kokoelmaan kuului enimmäkseen hengellistä kirjallisuutta, kuten Martti Lutherin kirjoittamia tai hänestä kertovia kirjoja, mutta myös historiaa ja lääketiedettä käsitteleviä kirjoja.1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Hankasalmella toimi myös muutamia yhdistysten ylläpitämiä kirjastoja.

Kirjaston käyttö oli sen alkutaipaleella melko vähäistä, ja inflaation sekä huonon rahoitustilanteen takia toiminta hiipui hiljalleen. Vuonna 1929 voimaan tulleen kansankirjastolain myötä kirjastotoimintaa ryhdyttiin kuitenkin elvyttämään, ja vuonna 1946 perustettiin kuntaan Hankasalmen kantakirjasto.

Kirjasto on historiansa aikana ehtinyt muuttaa moneen otteeseen. Aluksi kirjasto toimi maamiesseuran ravintolahuoneen nurkassa, josta se siirrettiin vuonna 1954 rauhallisempaan paikkaan talon yläkertaan. Kolmen vuoden kuluttua uusi toimitila järjestyi paloasemalta. Vuonna 1966 kirjasto muutti jälleen: nyt Säästöpankin vuokralaiseksi postilta vapautuneisiin liiketiloihin. Vuonna 1977 kirjastotilat järjestettiin virastotalon alakertaan. Kirjastolautakunnan toiveena oli jo 1960-luvulta lähtien ollut oma kirjastorakennus, ja sellainen saatiin viimein vuonna 1993 kirkonkylälle virastotalon viereen, Rantakalliontielle, jossa pääkirjasto toimii edelleen.

Pääkirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankasalmen kirjastopisteistä kokoelmansa ja asiakasmääränsä puolesta suurin on kirkonkylässä Rantakalliontiellä sijaitseva pääkirjasto. Se toimii arkkitehti Saara Juolan suunnittelemassa, vuonna 1993 valmistuneessa kirjastotalossa.[1][2][3] Lainattavan kokoelman lisäksi pääkirjastossa säilytetään ja kartutetaan Hankasalmi-aiheista kotiseutukokoelmaa, joka on käytettävissä kirjaston tiloissa. Pääkirjastossa järjestetään kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Pääkirjasto on avoinna arkisin.

Aseman kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseman kylällä avattiin piirikirjasto vuonna 1952. Kirjasto on alusta alkaen toiminut Aseman koulurakennuksessa.[3][4] Koulurakennus saneerattiin kokonaisuudessaan vuosina 2008–2009, missä yhteydessä myös kirjaston tilat uudistettiin. Aseman kirjaston palvelut laajenivat omatoimiasiointimahdollisuudella syksyllä 2020. Henkilökunnan palveluaikaa on lisäksi muutamana päivänä viikossa arkisin.

Niemisjärven kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niemisjärven piirikirjasto perustettiin Niemisjärven koululle vuonna 1965. Kirjasto toimii edelleen koulun tiloissa.[3] Niemisjärven kirjasto on koulun lukukausien aikana avoinna yhtenä päivänä viikossa.

Kirjastoauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastoautotoiminta alkoi Hankasalmella vuonna 1971, toisena kuntana silloisessa Keski-Suomen läänissä. Kirjastoauto kiersi Hankasalmen kunnan alueella. Sen reitillä oli yhteensä noin 90 pysäkkiä. Kirjastoauton kokoelmaan kuului noin 5 000 kirjaa, aikakauslehtiä sekä muuta lainattavaa aineistoa. Asiakkaiden käytössä oli myös internet-pääte.

Kirjastoautotoiminta lakkautettiin vuonna 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hankasalmen pääkirjasto kirjastot.fi. Viitattu 1.6.2021.
  2. Hankasalmen pääkirjasto Keski-kirjastot, keski.finna.fi. Viitattu 1.6.2021.
  3. a b c Kirjastot ja aukioloajat Hankasalmen kunta, hankasalmi.fi. Arkistoitu 2.6.2021. Viitattu 2.6.2021.
  4. Aseman kirjasto Keski-kirjastot, keski.finna.fi. Viitattu 2.6.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]