Hammasimplantti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Röntgenkuva kahdesta leukaluuhun kiinnitetystä hammasimplantista
Hammasimplantteja

Hammasimplantti eli istutettu keinojuuri on esimerkiksi titaanista valmistettu ruuvinomainen juuri, joka istutetaan leukaluuhun. Luutumisen jälkeen implanttiin rakennetaan yksilöllinen hammaskruunu, joka näyttää tavalliselta hampaalta.

Keinojuurilla voidaan korvata koko puuttuva hammasrivistö tai vain yksi hammas. Implanttien päälle tehty täysin luukiinnitteinen proteesi maksimaalisessa muodossaan muodostuu kuudella implantilla luuhun kiinnitetystä kokopurennasta eli kokonaisesta ylä- tai alaleuan hampaistosta. Tällaisella leukaluukiinnitteisellä hammasproteesilla saavutetaan täysin luonnollista vastaavat purentavoimat, kun tavanomaisen irrotettavan kokoproteesin purentavoimat ovat vain 1/4–1/5 luonnonhampaistosta.

Luukiinnityksellä voidaan myös tukea irtoproteesi. Tyypillisimmillään tämä proteesi on kokoproteesi, jossa implanttien ja proteesin välinen kiinnitys on rakennettu tukikiskon avulla, joka sallii pääosan purennan rasituksesta siirtyä keinulautaliikkeen ansiosta limakalvoille.

Hammasistutteet eli -implantit ovat osteointegroituvia. Tällä tarkoitetaan implantin liittymistä suoraan luuhun ilman välittävää pehmytkudoskerrosta. Titaani on todettu parhaaksi implanttimateriaaliksi.

Osteointegroituvan hammasimplantologian varhaiset tutkimukset ja varsinainen kehittelytyö tehtiin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa ja implanttien kaupalliseen tuotantoon päästiin 1970-luvulla. 1980-luvulta alkaen implantologiasta on pidetty useita tieteellisiä kokouksia. Merkittävässä määrin implantteja alettiin Suomessa asettaa potilaisiin 1990-luvun alussa.

Useimmat hammasimplantit ovat kaksivaiheisia: perusosan muodostaa varsinainen implanttisylinteri/ruuvi, joka kiinnitetään leukaluuhun. Luutumisperiodin jälkeen tämän päälle ruuvataan titaaninen limakalvovälike ja vasta tämän päälle valmistetaan keinotekoinen hammas.

Yksivaiheisissa implanteissa ei käytetä limakalvovälikkeitä vaan itse implantti ulottuu ienkerroksen läpi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]