Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu on vapaasti saatavilla oleva sähköinen karttapalvelu. Sitä käytetään palo- ja pelastustoimessa hälytysajoneuvojen ohjaamiseen oikeaan kohteeseen navigaattoreiden avulla. Koordinaattipalvelun kehittäminen aloitettiin siksi, että Suomen saaristoissa paikantaminen ei ollut helppoa siksi, että kartoissa ei ollut erottelevia paikannimiä ja erehtyminen saarista oli helposti mahdollista. Palvelu perustuu Maanmittauslaitoksen karttapohjille.

Ajatuksena on se, että esimerkiksi vapaa-ajan asuja ottaisi etukäteen selvää siitä, missä WGS84-koordinaattipisteessä hänen asuntonsa sijaitsee ja tulostaisi koordinaattipalvelusta paperille seinälle laitettavan hälytysohjeen, jonka perusteella hälytyskeskuksen 112-numeroon soitettaessa olisi helppo sanoa tarkka koordinaatti. Tulostettu hälytysohje palvelee myös vieraita ja vuokralaisia, joilla ei ole paikallistuntemusta.

Palvelu tuotetaan suomen, ruotsin ja englannin kielillä.

Vuonna 2017 Hätäkeskuslaitoksen ja Digian toteuttama 112 Suomi -mobiilisovellus voitti valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon. 112 Suomi -sovelluksella avuntarvitsijan sijainti selvitetään satelliittipaikannuksella. Sovellus lähettää koordinaatit suoraan hätäkeskustietojärjestelmään, kun avuntarvitsija soittaa sovelluksella hätänumeroon.[1]

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hätäkeskuslaitos-viraston koordinaattipalvelusta saa melko tarkkoja koordinaatteja paikkojen osoittamiseen myös muuhun käyttöön, esimerkiksi risteykset ajo-ohjeita varten käsin navigaattoriin tai GPS-paikantimeen tallennettavaksi tai maisema- ja arkkitehtuurivalokuvien ottopaikkojen merkitsemiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turvallisuuspalkinto 112 Suomi -sovellukselle - Urakointiuutiset.fi www.urakointiuutiset.fi. Viitattu 12.12.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]