Hämeenkosken kotiseutumuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeenkosken kotiseutumuseo
Tyyppi kotiseutumuseo
Sijainti Keskustie 36, Hollolan Hämeenkoski
Ylläpitäjä Hollolan kunta
Kotisivut https://www.hollola.fi/museopalvelut
Koordinaatit 60.78386°N, 26.04175°E
[ ohje ]

Hämeenkosken kotiseutumuseo avattiin yleisölle 1958 Hämeen Kosken nuorisoseuran ja Koski-Seuran yhteisenä kotiseutumuseona. Museo siirtyi Hämeen läänin Kosken kunnan omistukseen 1972. Koski Hl (Hämeen läänin) kunta on liittynyt Hollolan kuntaan. Perustajajäsen, tehtailija Hugo Silvonen oli kerännyt ja koonnut lahjoitusesineet erillisiksi osastoiksi yhdessä muiden Koski-Seuran jäsenten, Pauli Paasivirran, Niilo Nikkarin ja Kalevi Koskisen kanssa.

Museokokonaisuuteen kuuluu kolme rakennusta:

Hämäläistalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämäläistalo on Ester ja Toivo lahjoittama Mustiston maatilan entinen päärakennus Etolasta. Siinä on eteinen, isännänhuone ja vierashuone, mikä on kalustettu 1800-luvun tyyliin.

Aitta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aitta on kaksikerroksinen luhtiaitta Hyväneulasta. Se on siirretty museoalueelle 1958. Aitassa on nahkurin ja suutarin työkaluja ja tarvikkeita.

Viljamakasiini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viljamakasiini on rakennettu arkkitehti Engelin piirustusten mukaan 1856. Se toimii esinemuseona, missä ovat omat osastonsa kotitalous-, pellava-, kirkko- ja käsityöläis- sekä kyläkauppatavaroille.

Alakerrassa kirkko-osaston esineet ovat kootut Hämeenkosken nykyistä varhaisemmista kirkoista kerätyistä esineistä. Kyläkauppaesineet ovat peräisin mm. Toivo Maijalan Mieholan kyläkaupasta sekä Paavo Pekolan Putulan talouskaupasta,.

Yläkerrassa on mm. rekiä, puimakoneita sekä pienoismalli hevoskierto. Hevoskierto on olemassa mm. Artjärven kotiseutumuseossa. Lisäksi yläkerrassa on tuohitöitä ja pukuvitriini.

Alueella on myös:

Kosken sotaveteraanien korsu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koski Hl oli ennen toista maailmansotaa pioneeripitäjä. Kosken suojeluskunnan vapaaehtoinen maanpuolustustyö keskittyi pioneeriaselajiin, mikä oli 18. joulukuuta 1939 saakka viestijoukkojen kanssa osa yhteistä teknillistä aselajia ranskalaisen 1920-luvun mallin mukaan. Korsun rakensivat Kosken sotaveteraanit 1971, ja sen kunnosti Lions Club Salpakangas 2001.

[1]

Kohde Paikka Aika Siirretty
hämäläistalo 1 Hämeenkosken Etolasta Ester ja Toivo, Mustiston maatilan entinen päärakennus
aitta 2 1958 luhtiaitta Hämeenkosken Hyväneulasta
viljamakasiini 3 1856 Engelin suunnittelema

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salatut museot hamewiki.fi.