Grunewaldturm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Grunewaldturm on näkötorni Berliinin kaupungin alueella sijaitsevassa Grunewaldin metsässä Grunewaldin kaupunginosassa. Torni sijaitsee Karlsberg-kukkulan rinteessä, Haveljoen rannalla.

Tornin korkeus on 55 metriä. Näköalatasanne sijaitsee 36 metrin korkeudessa tornin juurelta ja 86 metriä Havelin pinnan yläpuolella. Hyvällä säällä tornista voi nähdä Potsdamiin saakka.[1]

Punatiilinen torni on rakennettu vuosina 1897–1898, ja sen suunnitteli arkkitehti Franz Schwechten.[2] Tornin rakennutti Teltowin kaupunki Saksan keisari Vilhelm I:n syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Valmis rakennus vihittiin 9. kesäkuuta 1899.[1] Torni tunnettiin alkujaan nimellä Kaiser-Wilhelm-Turm, ja sen aulassa on edelleen Vilhelm I:n patsas. Tornin sijoittaminen joen rannalle muistuttaa Reinin rannalla sijaitsevaa Niederwalddenkmalia.[2] Tornin kyljessä lukee: ”Koenig Wilhelm I zum Gedaechtniss” (”Kuningas Vilhelm I:n muistoksi”).

Tornin juurella toimii nykyään ravintola.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Grunewaldturm (saksaksi) Berlin.de (Internet Archive). Viitattu 12.8.2014.
  2. a b Kaiser-Wilhelm-Turm (Arkistoitu – Internet Archive) (saksaksi) Denkmale in Berlin: Denkmaldatenbank. Viitattu 12.8.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]