GigE vision

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GigE Vision on vuonna 2006 julkaistu rajapinta teollisuuskameroille. Se sisältää määritykset nopean videon ja siihen liittyvän ohjausdatan siirtämiseksi Ethernet -verkossa.[1] Aloitteen standardille teki 12 yrityksen ryhmä ja komitea on sen jälkeen kasvanut yli 50 jäsenen kokoiseksi.[2] Alkuperäiset 12 jäsentä ovat: Adimec, Atmel, Basler AG, CyberOptics, DALSA, JAI A/S, JAI PULNiX, Matrox, National Instruments, Photonfocus, Pleora Technologies ja Stemmer Imaging. Automated Imaging Association (AIA) valvoo kehitystyötä ja hallinnoi standardia. GigE Vision on AIA:n rekisteröimä tuotemerkki.

GigE Vision perustuu IP -protokollaan. Standardi pyrkii yhdenmukaistamaan konenäössä käytettävien teollisuuskameroiden protokolla ja mahdollistaa kolmansien osapuolien kehittää yhteensopivia ohjelmistoja ja laitteita. GigE Vision on - joidenkin määritelmien mukaan (esimerkiksi IETF ja ITU-T) - avoin standardi. Kuitenkin, se on saatavissa vain allekirjoittamalla salassapitosopimus, joten monet Euroopan maat pitävät sitä suljettuna. Standardi on saatavissa nimellistä korvausta vastaan.[3][4] Lisäksi kaikki organisaatiot voivat liittyä AIA:hin, jolla on laaja edustus komiteoissa.[3] Yksi lisenssin seurauksista on se, että ei ole mahdollista kirjoittaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoja jotka tukevat GigE Vision -standardia, sillä paljastaisi standardin yksityiskohdat. Tämän vuoksi kaikki rajapintaa käyttävät SDK:t ovat suljetun lähdekoodin ohjelmistoja.


GigE Vision standardin ominaisuuksia:

  • Nopea tiedonsiirto - 1000Mbit/s (1000BASE-T mukaisesti). Standardi ei kuitenkaan estä käyttämästä 10 Gb Ethernet -yhteyksiä.
  • Suurin kaapelin pituus 100m. Kytkimien, toistimien ja kuituoptiikan käyttö pidentää matkaa. Suorituskyky vaihtelee käytetyn laitteiston mukaan.
  • Perustuu olemassa olevaan standardiin, jolloin samassa verkossa voi olla myös muita laitteita ja tietokoneita.
  • Tarjoaa standardoidun ympäristön uuden sukupolven verkkottuneille videosovelluksille Ethernet -arkkitehtuurissa.

GigE Visionissa on neljä pääosaa:

  • GigE Vision Control Protocol (GVCP). Käyttää UDP protokolla. Standardi määrittelee kuinka ohjata ja konfiguroida laitetta. Määrittele kanavat ja mekanismit kuvien ja konfiguraatiotiedon siirtämiseksi kameroiden ja tietokoneiden välillä.
  • GigE Vision Stream Protocol (GVSP). Käyttää UDP protokollaa. Sisältää tietotyyppien määrittelyn ja tavat joilla kuvia voidaan siirtää
  • GigE Device Discovery Mechanism. Tapa jolla määritetään IP osoitteet.
  • XML kuvaustiedosto joka perustuu European Machine Vision Associationin GenICam standardiin. Taulukko jonka avulla pääsee käsiksi kameran ohjaukseen ja kuviin.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]