Egyptiläisistä mysteereistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Egyptiläisistä mysteereistä (lat. De mysteriis Aegyptiorum) eli Teurgia (Theurgia) on Iamblikhoksen nimiin laitettu uusplatonilainen teos, joka käsittelee teurgiaa. Iamblikhos oli eri mieltä aiheesta opettajansa Porfyrioksen kanssa, ja teos koostuu pääosin hänen vastauksistaan opettajansa kritiikkiin.

Proklos, joka kirjoitti 100 vuotta Iamblikhoksen jälkeen, vaikuttaa laittaneen teoksen tämän nimiin. Teos eroaa kuitenkin tyyliltään ja joiltakin opinkohdiltaan Iamblikhoksen muista teoksista. Tämän vuoksi jotkut tutkijat ovat kyseenalaistaneet sen, että hän olisi teoksen todellinen kirjoittaja. Teos on joka tapauksessa varmuudella peräisin hänen koulukunnastaan.

Teos pyrkii tarjoamaan filosofiset perustelut tuon ajan polyteistisille kulttitoimituksille. Sellaisenaan se edustaa eräänlaista käännekohtaa uusplatonismin historiassa.

Tekstistä on olemassa useita hieman erilaisia versioita. Joissakin versioissa teoksen alussa on Porfyrioksen egyptiläiselle profeetalle Anebonille osoittama kirje. Tämän jälkeen alkaa varsinainen teos, joka esittää olevansa Abammon-nimisen opettajan vastaus kirjeessä esitettyihin asioihin. Jotkut tekstiversiot sisältävät vain vastineen.

Teos käsittelee muun muassa erilaisia riittejä, symboleja ja uhrauksia; ennustamista; henkiä (daimonion), mukaan lukien oma, henkilökohtainen suojelushenki; sekä henkien manaamista hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:De Mysteriis Aegyptiorum