Edonis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edonis ja muut Makedonian valtakunnan alueet (n. 334–323 eaa.) kartalla.

Edonis (m.kreik. Ἠδωνίς, Ēdōnis, myös Ἠδωνία, Ēdōnia) oli antiikin aikainen alue ja myöhempi Makedonian valtakunnan osa Traakiassa nykyisen Kreikan koillisosassa.[1][2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edonis käsitti Strymon-joen ja Kerkinitis-järven itäpuolella sijainneen alueen. Laajimmillaan sen on katsottu ulottuneen Nestos-joelle saakka.[1] Sen kaakkoispuolella Strymoninlahden rannikolla sijaitsi Pieris, luoteispuolella Odomantike, Strymon-joen länsipuolella Bisaltia ja idempänä varsinainen Traakia.

Polikset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edoniin polikset eli kaupunkivaltiot olivat:[1][3]

Muut kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edoniin muita kaupunkeja tai asutuksia olivat muun muassa:[1][3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edonis oli saanut nimensä aluetta asuttaneesta edonien (Ēdōnes, Ἤδωνες tai Ēdōnoi, Ἤδωνοι) heimosta. Thukydideen mukaan heimo asui alun perin Strymonin itäpuolella, mutta valtaansa laajentaneet makedonialaiset ajoivat nämä pois sieltä, joten heimo muutti joen toiselle puolelle.[1][4]

Edoniin polikset olivat kreikkalaisten siirtokuntinaan 600–400-luvuilla eaa. perustamia. Amfipolis ja sen satama Eion olivat alun perin osa Edonista, mutta myöhemmin niistä tuli osa Bisaltiaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Smith, William: ”Edones”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Ptolemaios: Geografia 3.13.31.
  3. a b Hansen, Mogens Herman & Nielsen, Thomas Heine: An Inventory of Archaic and Classical Poleis, s. 794, 857, 864. An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. Oxford: Oxford University Press, 2004. ISBN 0-19-814099-1.
  4. Thukydides: Peloponnesolaissota 2.99.