ERM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Euroopan valuuttakurssijärjestelmä (European Exchange Rate Mechanism, ERM) oli talousjärjestelmä, joka oli voimassa vuosina 1979–1999. Sen tarkoituksena oli vahvistaa Euroopan maiden valuuttojen välistä vakautta ja edistää talouskasvua. Yksi keskeisimmistä tavoitteista oli säilyttää Euroopan maiden valuuttojen välinen kurssivakaus. Järjestelmässä jokaisen maan valuutta määriteltiin tietyn arvon suhteessa muihin valuuttoihin, ja nämä arvot määriteltiin tarkasti. Jos jonkin maan valuutta uhkasi heikentyä, muut maat saattoivat ostaa sen valuuttaa, mikä vahvistaa sen arvoa ja ylläpitää sen kurssivakautta.

ERM:ään liittyi kuitenkin monia ongelmia. Ensinnäkin, ERM:n tiukka valuuttapolitiikka rajoitti Euroopan maiden talouspoliittista vapautta ja esti niitä käyttämästä tarvittavia toimenpiteitä talouden suojaksi. Toiseksi, ERM ei ottanut huomioon maiden erilaisia taloudellisia tarpeita ja tilanteita, mikä johti moniin epäonnistuneisiin yrityksiin ylläpitää kurssivakautta. Lisäksi järjestelmä oli altis spekulaatiolle, koska valuutan arvoa yritettiin pitää tietyllä tasolla keinotekoisesti.

Vaikka ERM:ään liittyi monia ongelmia, se oli kuitenkin merkittävä askel kohti Euroopan taloudellista yhdentymistä. ERM edisti yhteistyötä Euroopan maiden välillä ja auttoi vakauttamaan Euroopan taloutta, mikä edisti talouskasvua. ERM myös toimi perustana Euroopan talous- ja rahaliitolle (EMU), joka johti euroon valuuttana ja lisäsi taloudellista yhdentymistä Euroopassa.

ERM:än tilalle perustettiin vuonna 1999 Euroopan uusi valuuttakurssijärjestelmä ERM II.

Lähteet:

"European Exchange Rate Mechanism" European Central Bank

"The European Exchange Rate Mechanism (ERM)" Investopedia

"The European Monetary System and the European Exchange Rate Mechanism" Economic History Association