Dragan Čović

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dragan Čović

Dragan Čović (s. 1956, Ljuti Dolac) oli Bosnia ja Hertsegovinan presidenttineuvoston jäsen lokakuusta 2002. Hän edusti kroaatteja ja HDZ-BiH-puoluetta.

Čovićilla on maisterin tutkinto tekniikassa ja taloustieteessä. Hän työskenteli 21 vuotta SOKO-yhtiössä Mostarissa. Vuodet 1998–2001 hän oli varapääministerinä ja valtiovarainministerinä muslimien ja kroaattien liittovaltiossa ennen valintaansa nelivuotiskaudelle presidenttineuvostoon. Hän toimi neuvoston puheenjohtajana kahdeksan kuukautta 15. kesäkuuta 2003–14. helmikuuta 2004.

Komissaari lordi Ashdown erotti Čovićin maaliskuussa 2005, kun häntä syytettiin vakavasta korruptiosta. Čović ilmoitti aluksi, ettei aio erota, ellei häntä osoiteta syylliseksi. Hänen tilalleen tuli Ivo Miro Jović 9. toukokuuta 2005. Čović tuomittiin järjestäytyneestä rikollisuudesta ja virkarikkomuksesta viideksi vuodeksi vankilaan.

Čović kannattaa Bosnia ja Hertsegovinan muuttamista liittovaltioksi ja perustavaksi kolmatta etnistä itsehallintoaluetta kroaateille, pääkaupunkinaan Mostar.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]