Cyril Evans

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cyril Furmstone Evans (1892–1959) oli brittiläinen sähköttäjä, joka tunnetaan parhaiten SS Californianin sähköttäjänä. Evans oli 20-vuotias Titanicin onnettomuuden aikana. Onnettomuusiltana 14. huhtikuuta kello 11 aikaan juuri ennen onnettomuutta Evans oli lähettänyt Titanicin sähköttäjälle viestin jossa hän kertoi kolmesta suuresta jäävuoresta, jotka olivat matkaamassa Titanicia kohti.

Samaan aikaan Jack Phillips oli lähettämässä viestiä Newfoundlandiin Cape Raceen, kun Evansin viesti kuului niin kovaa hänen korviinsa että tämä karjaisi Evansille töykeästi ja käski tämän pitämään suunsa kiinni. Syy tähän oli se, koska Californian oli vain 10 kilometrin päässä Titanicista. Toinen versio kertoo myös, että viesti oli merkitty väärin. Tämän jälkeen Evans sammutti laitteistonsa ja meni nukkumaan.

Tätä voidaan pitää syynä siihen miksei Californian päässyt ajoissa pelastamaan Titanicia. Myöskään Californianin kapteeni Stanley Lord ei herättänyt Evansia huomattuaan Titanicin hätäraketit. Kun Evans myöhemmin heräsi ja käynnisti laitteistonsa ja sai tietää Titanicin onnettomuudesta oli jo liian myöhäistä. Myöhemmin Evans ja Lord joutuivat kuulusteluihin joissa heitä syytettiin välinpitämättömyydestä Titanicia kohtaan. Evans kuitenkin vapautettiin syytteistä.

Myöhemmin Evans jatkoi Marconi Wireless companyn ja Eastern Telegraph Companyn palveluksessa loppuelämänsä. Hän palveli myös ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa sähköttäjänä brittiläisille joukoille Pohjois-Afrikassa ja Italiassa. Evans kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1959.