Code Lyoko: Evolution

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Code Lyoko: Evolution
Sarjan logo
Sarjan logo
Kestoaika 23 min
Luoja(t) Tania Palumbo
Thomas Romain
Kehittäjä(t) science fiction
toiminta
draama
Pääosissa Marin Lafitte
Léonie Berthonnaud
Quentin Merabet
Mélanie Tran
Gulliver Bevernage
Diego Mestanza
Pauline Serieys [1]
Alkuperämaa Ranska
Alkuperäiskieli ranska
Esitetty 5. tammikuuta 2013 – 19. joulukuuta 2013
Tuotantokausia 1
Jaksoja 26
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 7 [2]
Tuotanto
Ohjaaja(t) Luccio di Rosa
Florian Ferrier
Käsikirjoittaja(t) David Carayon (pääkäsikirjoittaja)
Tuotantoyhtiö(t) Moonscoop Group
Lagardere Thematiques
Edeltäjä Code Lyoko
Aiheesta muualla
IMDb

Code Lyoko: Evolution on ranskalainen science fiction -draamasarja, jota esitettiin vuoden 2013 ajan. Se on jatkoa animaatiosarjalle Code Lyoko. Evolution on käytännössä oma sarjansa, mutta sitä on pidetty edeltäjänsä viidentenä tuotantokautena, koska sarja on suoraa jatkoa sille. Sarjan ovat luoneet Tania Palumbo ja Thomas Romain.

Suurin ero animaatiosarjaan on se, että Maassa kuvatut osuudet ovat oikeiden ihmisten näyttelemiä, siinä missä Lyoko-osuudet ovat yhä 3D-animoituja eri ohjelmistolla.

Asetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tapahtumat sijoittuvat vuoden päähän edeltäjänsä lopusta. Soturit viettävät tavallista kouluelämää varmoina siitä, että X.A.N.A on voitettu. Käy kuitenkin ilmi, että X.A.N.A oli selvinnyt asettamalla osan lähdekoodiaan sotureihin ja pakenemalla toiseen supertietokoneeseen. Käy ilmi, että tämän ansiosta nyt lähes kaikki soturit voivat deaktivoida tornin. Soturit aktivoivat supertietokoneen ja alkavat taistella jälleen. Mukaan tulevat paluun tekevä William sekä uutena jäsenenä Laura. Asiat mutkistuvat, kun soturit saavat vihiä professori Tyronista ja Aelitan kauan kadoksissa olleesta äidistä.

Tapahtumapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjänsä tavoin Evolution sijoittuu Kadicin sisäoppilaitokseen, Ranskaan. Koululta pääsee viemäriverkoston kautta vanhalle tehtaalle, jossa sijaitsee virtuaalimaailmaa pyörittävä supertietokone. Virtaalimaailma, nimeltään Lyoko, koostuu alkuperäissarjasta poiketen vain kolmesta maantieteellisestä sektorista: vuoristo, aavikko sekä tasa-alustainen Carthago.

Uusi paikka on toisen supertietokoneen pyörittämä Kuori, joka on niin ikään muuttuvista tasa-alustoista koostuva manner. Sinne pääsee vain Skidbladnirin avulla, ja sen keskellä on pääsy suoraan supertietokoneeseen.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jeremy Belpois (es. Marin Lafitte, suom. Luka Menna) on ryhmän aivot ja koulunsa yksi lahjakkaimpia oppilaita. Hän pääasiallisesti käyttää supertietokonetta muiden ollessa Lyokossa.
  • Aelita Schaeffer (es. Léonie Berthonnaud, suom. Emma Louhivuori) on pinkkitukkainen tyttö, joka löydettiin Lyokosta alkuperäissarjan aikaan. Hän on supertietokoneen luojan, Franz Hopperin tytär. Hän pärjää koulussa hyvin, ja on yksi niistä, jotka osaavat käyttää supertietokonetta. Hänellä on Lyokossa musta-vaaleanpunainen asu ja käyttää aseinaan pallomaisia energiakuulia. Hän myös kykenee saamaan enkelinsiivet. Hän on sarjan keskipisteessä saatuaan kuulla äitinsä olevan elossa.
  • Ulrich Stern (es. Quentin Merabet) on koulun parhaita liikunnan opeiskelijoita, muttei muuten pärjää koulussa hyvin. Hänen luonnetta voi kuvata hieman itsepäiseksi. Hän harrastaa erilaisia taistelulajeja ja on ihastunut Yumiin, Williamin ollessa hänen kilpailijansa. Lyokossa hänellä on keltavihreä kokovartaloasu, sekä aseinaan kaksi sapelimiekkaa. Erikoiskykyinään hänellä on supersprintti, jolloin hän pystyy juoksemaan äärimmäisen nopeasti jättäen jälkeensä (alkuperäissarjasta poiketen) sinisen juovan. Hän käyttää sarjan aikana kerran myös kykyä, jolla hän voi luoda kaksi kloonia itsestään. [3]
  • Yumi Ishiyama (es. Mélanie Tran) on japanilaistaustainen oppilas, joka on Williamin tavoin muita vuoden vanhempi. Hän ei asu Kadicin sisäoppilaitoksessa vaan perheensä luona. Hän harrastaa Ulrichin tavoin esimerkiksi judoa. Lyokossa hänellä on musta-punainen japanilaistyylinen asu, ja aseenaan kaksi viuhkaa, sekä sarjan aikana uutena tullut bo-sauva. Alkuperäissarjan aikaan hänellä oli kyky liikuttaa esineitä mielen voimalla, mutta hän ei ole käyttänyt sitä sen jälkeen.
  • Odd Della Robbia (es. Gulliver Bevernage) on ryhmän koomikon asemassa. Hän ei pärjää hyvin koulussa, ja on tunnettu siitä, kuinka on tapaillut alkuperäissarjan aikaan lähes kaikkia ikäluokkansa tyttöjä. Hänen sarjan aikainen ihastus on Samantha Suarez, jolle hän tilaa paljon ruusuja muka voittamillaan lottorahoillaan jaksossa Perjantai 13.[4] Lyokossa hän muistuttaa kissaa. Hänellä on aseenaan lasernuolet, jotka alkuperäissarjasta poiketen ampuvat sarjatulta.
  • William Dunbar (es. Diego Mestanza, suom. Antti Lang) on ylemmällä luokalla oleva itsevarma soturi. Sarjan alussa häntä ei hyväkytty mukaan tehtäviin, koska ryhmällä oli epäluuloja tätä kohtaan hänen jouduttua X.A.N.A:n valtaan alkuperäissarjassa. Hänestä tuli täysivaltainen jäsen autettuaan Ulrichia jaksossa Kilpailu. Tämän jälkeen hänestä ja Ulrichista on tullut kavereita.[5] Lyokossa hänellä on musta asu, ja käyttää aseenaan kahdenkädenmiekkaa. Hän kykenee muuttumaan mustaksi savupilveksi. William on myös ainoa, joka ei kykene deaktivoimaan tornia, sillä hän ei ollut läsnä alkuperäissarjan viimeisessä taistelussa.
  • Laura Gauthier (es. Pauline Serieys) on sarjan aikana ryhmään tullut uusi oppilas. Hän on koulussa ja tietokoneasioissa yhtä aikaa Jeremyn apuri ja kilpailija. Toisin kuin muut jäsenet, hän auttaa Jeremyä laboratoriossa supertietokoneen toimintojen kanssa. Hän päätyi laboratorioon pari kertaa auttamaan hätätilanteessa, joista jälkimmäisessä huomaa Paluu menneisyyteen -ohjelman, jota sorkkii, jolloin seuraava aikahyppy vie hänen muistinsa vain hetkellisesti, jolloin hän saa sen välähdyksinä takaisin. Koska Jeremy ei tiedä mitä Laura tarkalleen teki, niin hänet on pakko ottaa mukaan ryhmään. Hän ei koskaan saa täyttä luottamusta, koska tuo ensin isänsä ja sitten Tyronin agentin laboratorioon. Häntä ei kuitenkaan eroteta ryhmästä, koska muut pelkäävät hänen aiheuttavan heille ongelmia. Jaksossa Kapina Laura on eri mieltä muiden kanssa Tyronin supertietokoneen tuhoamisessa. Tämän takia hän taivuttelee Williamin viemään virus Kuoreen. Kun tehtävä epäonnistuu ja William päätyy hetkellisesti X.A.N.A:n käsiin, Laura äänestetään ulos ryhmästä. Tällä kertaa Jeremy on tehnyt Paluu menneisyyteen -ohjelmsta paremman version, jolloin Lauran muisti pyyhkiytyy.[6] Vaikkei hän muista enää mitään Lyoko-ajoista, hän silti antaa tahattomasti tietoja Tyronille.[7]

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • X.A.N.A on tekoäly, jonka on luonut Franz Hopper erään projektinsa tuhoamiseksi. Hän kuitenkin menetti keksintönsä hallinnan, minkä seurauksena X.A.N.A:n päätavoite on saada koko internet haltuunsa. Sarjan alussa X.A.N.A palaa vahvempana kuin alkuperäissarjassa, ja tällä kertaa sen päätavoite on saada takaisin lähdekoodinsa, jonka se oli lähettänyt sotureille selvitäkseen tuhostaan. Tähän se käyttää polymorfisia aaveitaan, jotka yksi toisensa jälkeen vievät lähdekoodia sotureilta. X.A.N.A:n uusi emotietokone on professori Tyronin supertietokone Sveitsissä. X.A.N.A:a vastaan taistellaan torjumalla sen hyökkäykset Lyokossa deaktivoimalla torneja, joita se käyttää hyökkäämiseen Maassa.
  • Professori Lowell Tyron (es. Franck Beckman, suom. Antti Jaakola) on toinen vihollinen. Hän on sveitsiläinen professori, joka omistaa oman supertietokoneen. Tämä supertietokone pyörittää omaa yksisektorista virtuaalimaailmaa, Kuorta, joka on sarjan keskiössä oleva tapahtumapaikka. Hän on aikanaan ollut Franz Hopperin kollega. Hän ei tiedä X.A.N.A:n olemassaolosta, eikä siitä, että se on piiloutunut hänen tietokoneeseensa. Tyron käyttää vartijoinaan Kuoressa kauko-ohjattavia ninjoja, joita ohjaavat oikeat ihmiset.

Muut henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jim Morales (es. Bastien Thelliez, suom. Aku Laitinen) on Kadicin koulun liikunnan opettaja. Hän on elämänsä aikana toiminut useissa erilaisissa valtiotasonkin ammateissa. Hän on yleensä pahin este koululta tehtaalle.
  • Elisabeth Delmas (es. Clémency Haynes), lempinimeltään "Sissi", on koulun suosituimpia oppilaita sekä rehtorin tytär. Alkuperäissarjasta poiketen hänellä on nyt vaaleat hiukset. Hän esiintyy vain kahdessa jaksossa.
  • Anthea Schaeffer (es. Sandrine Rigaux, suom. Lotta Lindroos) on Aelitan äiti ja professori Tyronin vaimo ja kollega. Ennen alkuperäissarjan tapahtumia Anthea kaapattiin eikä hänen olinpaikastaan ja statuksestaan ollut tietoa. Aelita saa häneen ensimmäisen kerran yhteyden jaksossa Vakoojat, mutta Tyron ehtii sulkea yhteyden.[8] Anthea hämmentyy, koska luuli tyttärensä kuolleen, mutta iloisena yrittää pyytää häntä muuttamaan Sveitsiin.[9]
  • Franz Hopper (es. Hugues Massinat, suom. Aku Laitinen), oikealta nimeltään Waldo Schaeffer, on Aelitan isä, sekä supertietokoneen ja X.A.N.A:n luoja. Hän oli saanut surmansa alkuperäissarjan viimeisessä taistelussa, ja esiintyy vain arkistokuvien kautta. Näiden kuvien kautta selviää hänen olleen Tyronin vanha kollega.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi
1 X.A.N.A 2.0 X.A.N.A 2.0
2 Cortex Kuori
3 Spectromania Aavemania
4 Madame Einstein Neiti Einstein
5 Rivalité Kilpailu
6 Soupçons Epäilyksiä
7 Compte-à-rebours Lähtölaskenta
8 Virus Virus
9 Comment tromper XANA Kuinka XANAa huijataan
10 Le réveil du guerrier Soturin herätys
11 Rendez-vous Tapaaminen
12 Chaos à Kadic Kaaos Kadicissa
13 Vendredi 13 Perjantai 13
14 Intrusion Tunkeutuminen
15 Les sans-codes Koodittomat
16 Confusion Sekasorto
17 Un avenir professionnel assuré Tulevaisuutesi on turvattu
18 Obsination Itsepäinen soturi
19 Le piège Ansa
20 Espionage Vakoojat
21 Faux-semblants Kavalat kaksoisolennot
22 Mutinerie Kapina
23 Le blues de Jeremy Jeremyn paha päivä
24 Paradoxe temporel Aikasilmukka
25 Hécatombe Painajainen
26 Ultime mission Viimeinen tehtävä

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evolutionin tuotantobudjetin arvioidaan olevan noin 5.6 miljoonaa euroa. Sarjan Maa-osuudet kuvattiin 45 päivän aikana vuonna 2012 Angoulêmessa.[10] Maa-osuudet ohjasi Luccio di Rosa ja Lyoko-osuudet Florian Ferrier. Sarjan tuotanoyhtiö meni kornkurssiin vuoden sisällä sarjan jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Televisiosarjan alkutekstit
  2. Code Lyoko -sarjan ikärajat nousivat kami.fi: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 8.6.2023.
  3. Tapahtuu jaksossa 14: Tunkeutuminen
  4. Tapahtuu jaksossa 13: Perjantai 13
  5. Tapahtuu jaksossa 5: Kilpailu
  6. Tapahtuu jaksossa 22: Kapina
  7. Tapahtuu jaksossa 24: Aikasilmukka
  8. Tapahtuu jaksossa 20: Vakoojat
  9. Tapahtuu jaksossa 26: Viimeinen tehtävä
  10. Series / Code Lyoko: Evolution tvtropes.org. tvtropes.org. Viitattu 8.6.2023. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Code Lyoko: Evolution