Carraran akatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carraran akatemian sisäänkäynti

Carraran akatemia on taidemuseo ja kuvataideoppilaitos Bergamon kaupungissa Italiassa. Sen perusti kreivi Giacomo Carrara, kulttuurin ystävä ja mesenaatti, joka jätti testamentissaan huomattavan taidekokoelmansa ja muuta varallisuutta Bergamon kaupungille. Kreivin kuoltua vuonna 1796 kokoelmaa hoiti komitea, kunnes Bergamon kunta otti sen hoitaakseen vuonna 1958. Uusklassinen museorakennus valmistui vuonna 1810.

Museo on jatkanut kokoelmansa kartuttamista sekä ostoilla että lahjoituksin. Vuonna 2006 sen kokoelmiin kuului 1 800 työtä 1400-1800-luvuilta. Taiteilijoihin kuuluvat muun muassa Pisanello, Botticelli, Giovanni Bellini, Andre Mantegna, Raffaello, Moroni, Baschenis, Fra Galgario, Tiepolo, Canaletto ja Piccio.

Vuonna 1999 museo sai lahjoituksena kokoelman 1900-luvun taidetta, johon kuuluu teoksia muun muassa seuraavilta taiteilijoilta: Boccioni, Balla, Morandi, Campigli, Casorati, Savinio, De Chirico, Kandinsky, Sutherland, Manzù. Maalausten lisäksi kokoelmissa on piirroksia, grafiikkaa, veistoksia, huonekaluja, posliiniesineitä ja mitalikokoelma.

Kreivi Carrara perusti museon yhteyteen taidekoulun vuonna 1793. Vuoteen 1912 se toimi samassa talossa museon kanssa. Vuodesta 1988 koulu on ollut virallinen keskiasteen taideoppilaitos (Accademia di Belle Arti).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Carraran akatemia.