Batoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee arvonimeä. Taidemaalarista katso Pompeo Batoni.

Batoni (georg. ბატონი) on georgian kielen "herraa" tai "mestaria" tarkoittava sana. Se on peräisin sanasta patroni (georg. პატრონი), joka tarkoitti aiemmin samaa asiaa, ja sitä on käytetty yleisesti 1400-luvulta alkaen.

  • Georgian feodaalihierarkiassa batoni saattoi tarkoittaa ylintä hallitsijaa (kuten monarkkia), lääninherraa tai ketä tahansa maallikkoa tai papistoon kuulunutta henkilöä, joka omisti qman eli "orjan" tai "maaorjan". Sana esiintyy joskus osana kuninkaallisten ja aatelisten arvonimistöä. Esimerkiksi Mukhranin ruhtinaiden arvonimi oli batoni (Mukhran-batoni), ja Kakhetin varhaisiin kuninkaisiin viitattiin niin ikään sanalla batoni joissakin georgialaisissa lähteissä.[1][2][3]
  • Nykykäytössä batoni on miehestä käytettävä kunnioittava nimitys, joka vastaa suomen sanaa "herra". Vastaava naisesta käytettävä sana on kalbatoni (georg. ქალბატონი). Sanaa voidaan käyttää koko nimen tai pelkästään suku- tai etunimen kanssa. Kun henkilölle puhutaan suoraan, sana on vokatiivissa, (kal)batono (georg. [ქალ]ბატონო), ja se edeltää joko etu- tai (yleisemmin) sukunimeä, mutta sitä voidaan käyttää tässä tapauksessa myös yksinään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toumanoff, Cyril: The Fifteenth-Century Bagratids and the Institution of Collegial Sovereignty in Georgia. Traditio, 1949–51, 7. vsk, s. 216.
  2. Stephen F. Jones: Socialism in Georgian Colors: The European Road to Social Democracy, 1883–1917, s. 195. Harvard University Press, 2005. ISBN 0674019024.
  3. Suny, Ronald Grigor: The Making of the Georgian Nation, s. 42–43. Indiana University Press, 1994. ISBN 0253209153.