Anime (lehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anime
Lehtityyppi Aikakauslehti
Julkaisija H-Town Oy
ISSN ISSN 1795-6986
Perustettu 2005
Päätoimittaja Riikka Haapanen
Kotimaa Suomi
Ilmestymistiheys 4 kertaa vuodessa
Kieli suomi
Aiheesta muualla
Kotisivu

Anime on suomalainen anime- ja manga-aiheinen aikakauslehti, jota julkaisee H-Town Oy. Se ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Anime on Pohjoismaiden suurin alansa lehti.[1] Lehden sisältöpainotukset ovat kuitenkin vuosien myötä vaihdelleet sen tekijöiden vaihtumisen myötä. Toimituksen nimellinen kokoonpano on niin ikään vaihdellut, mutta koko lehden olemassaolon ajan suurin osa sen sisällöntuottajista on ollut freelancereita.

Vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animen alkuperäisenä päätoimittajana toimi Jari Lehtinen, ja lehden ensimmäinen numero ilmestyi 31. tammikuuta 2005. Vuoden 2005 numeroissa oli yleensä 48-56 sivua. Vuoden 2006 ensimmäisestä numerosta alkaen sivumäärää nostettiin 68:een, jossa se on pysynyt siitä asti. Vuonna 2007 lehden alkuperäinen toimitus kuitenkin irtisanoutui H-Town Oy:n tuolloin pintautuneiden sisäisten levottomuuksien[2] johdosta ja perusti kilpailevan Japan Pop -lehden.

Numerosta 7/2007 alkaen lehden päätoimittajana toimi entinen Pelaaja-lehden erikoistoimittaja Juha Wakonen, jonka tavoitteena oli muokata lehden linjasta maanläheisempi ja lukijaystävällisempi.[3] Hänen päätoimittajakautenaan lehti käsitteli animen ja mangan lisäksi myös keskimääräistä enemmän videopelejä, japanilaista popmusiikkia, Japanin-matkailua ja piirtämistä. Vuoden 2008 ajan lehteä julkaistiin aiempaa suuremmassa sivukoossa, josta kuitenkin luovuttiin seuraavan vuoden alussa. Wakonen luopui päätoimittajuudesta numeron 8/2010 myötä keskittyäkseen täysipäiväisesti opintoihinsa.[4]

Numerosta 1/2011 alkaen päätoimittajana toimi Petteri Uusitalo. Hänen päätoimittajakaudellaan lehti on keskittynyt entistä tiukemmin animen ja mangan ympärille, ja esimerkiksi sarjakuvat ja musiikkiaiheet on jätetty kokonaan pois. Uusitalon päätoimittajakautta ovat leimanneet myös kriittiset tapahtumaraportit, joista närkästyneet tapahtumanjärjestäjät lähettivät syksyllä 2011 lehden kustantajalle adressin vaatimuksineen. Adressin olemassaolo tuli julkiseksi joulukuussa 2011, jolloin aiheesta alettiin käydä keskustelua Aniki.fi-foorumilla[5].

Numerosta 2/2019 alkaen päätoimittajana on toiminut Riikka Haapanen, joka toimi aikaisemmin Japan Pop -lehden päätoimittajana. Päätoimittajan vaihdon yhteydessä ilmestymistiheys putosi 4 kertaan vuodessa.

Koko lehden historian ajan sen pääasiallisena taittajana ja art directorina on toiminut Lasse Erkola.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutisten, pääkirjoituksen, kolumnien, lukijapalstan ja muun toimituksellisen sisällön lisäksi Anime-lehti julkaisee runsaasti arvosteluja. Lehden arvosteluosiossa käsitellään ainoastaan sellaisia teoksia, joista on konkreettinen julkaisu arvosteltavaksi[6]. Arvosteluissa annetaan erikseen arvosana teokselle ja sen käsiteltävänä olevalle julkaisulle. Kumpikin arvosana-asteikko on kolmiportainen. Suurin osa arvosteltavista teoksista on joko suomalaisia tai yhdysvaltalaisia mangajulkaisuja.

Lehti käsittelee omassa osiossaan ajankohtaisia animesarjoja sitä tahtia kuin niitä Japanissa alkaa, mutta ilman arvosanoja. Suuri osa sarjoista käsitellään myös uudestaan niiden päättymisen jälkeen, silloin tällöin laajempina artikkeleina. Koska uusia animesarjoja alkaa Japanissa pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa, lehti käsittelee alkavia sarjoja vain joka toisessa numerossa. Välinumeroissa on keskimääräistä enemmän pitkiä artikkeleita esimerkiksi klassikkosarjoista.

Lehti julkaisee säännöllisesti tapahtumaraportteja suomalaisista animetapahtumista sekä näiden kunniavieraiden haastatteluja. Tämän lisäksi lehti sisältää useita vakiopalstoja, joissa mm. esitellään mangapiirtäjiä ja ääninäyttelijöitä, arvostellaan figuureja ja sarjakuvaomakustanteita sekä nostetaan esille sellaisia huomionarvoisia mangasarjoja, joista ei ole länsimaista julkaisua arvosteltavaksi. Lehden sisältöön kuuluu myös kalenteri tulevista suomalaisista animetapahtumista ja listaus tulevista suomenkielisistä mangajulkaisuista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]