Adblock Plus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adblock Plus
Adblockplus icon.png
AdBlockPlus267.png
Kehittäjä Wladimir Palant
Eyeo GmbH
Kehityshistoria
Julkaistu 2006
Vakaa versio 2.6.7[1] / 14. tammikuuta 2015
Kehitystilanne Aktiivinen
Tiedot
Alusta Alustariippumaton
Ohjelmointikielet JavaScript, CSS, XUL
Lisenssi GPL
Verkkosivu Adblockplus.org

Adblock Plus on sisällönsuodatuslaajennus Mozilla Firefox -selaimeen. Sen pääkäyttöalue on häiritsevien mainosten automaattinen poistaminen verkkosivustoilta. Adblock Plussalla voidaan suodattaa erilaisia mediatyyppejä kuten Flash-animaatioita, kuvia ja JavaScriptiä.

Suodatus perustuu mediaelementin URL-osoitteeseen, jota verrataan suodatuslistalla oleviin sääntöihin. Mediaelementtiä ei ladata, jos sen osoite sisältää suodatuslistalla olevia sanoja tai merkkijonoja. Käytettävä suodatuslista on mahdollista valita laajennuksen asennuksen yhteydessä ja se päivittyy automaattisesti.

Suurimman hyödyn mainosten poistumisen lisäksi saavat käyttäjät, joilla on hidas modeemi- tai mobiilidatayhteys (GPRS, UMTS) sekä siirrettyyn datamäärään perustuva laskutus.

Suodatuslista koostuu URL-osoitteista tai niiden osista. Kaikkia mahdollisia osoitteita ei ole järkevää listata erikseen, joten suodatus-säännöissä käytetään jokerimerkkejä ja säännöllisiä lausekkeita. Ohjelmaan saatavilla myös valmiita suodatinlistoja.

Adblock Plus on lokalisoitu myös suomen kielelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Adblock Plus (versio 0.6 ja uudemmat) on uuden kehittäjän kokonaan uudelleenkirjoittama versio vanhasta 0.5-sarjan Adblock Plussasta. Adblock Plus 0.5 -sarjalle on luvattu vain yhteensopivuuspäivityksiä. Lisäksi on olemassa alkuperäinen Adblock (ilman plussaa).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wladimir Palant: Adblock Plus 2.6.7 for Firefox released 14.1.2015. Viitattu 1.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]