Adobe Flash Player

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Adobe Flash Player on ohjelma, jota käytetään Adobe Flash (SWF) -tiedostoja tukevien animaatioiden ja elokuvien katseluun. Adobe Flash Playerin on alun perin kehittänyt Macromedia. Adobe Flash sisältää sekä multimedian luontiohjelman sekä Adobe Flash Playerin. Se käyttää vektoreita, grafiikkaa ja kirjoituskieltä, jota kutsutaan ActionScriptiksi.

Adobe Flash Player suunniteltiin alun perin näyttämään 2-ulotteista vektorianimaatiota, mutta nykyisin sillä voi luoda rikkaita Internet-sovelluksia sekä suoratoistaa videota ja ääntä. Se minimoi tiedostokoon ja luo tiedostoja, jotka säästävät siirto- ja latausnopeutta.

Flash Player toimii eri Internet-selaimilla, kuten Internet Explorerilla, Mozilla Firefoxilla, Operalla ja Safarilla.

Tuetut käyttöliittymät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adobe Flash Player 10, on suunniteltu Windows 2000:lle sekä myöhemmin Linuxille, Solarikselle ja MAC OS X:lle. Versio 9 on käytettävissä Linux/ARM-pohjaisessa Nokia 770/N800/N810:issa, Mac OS:ssa ja Windows 95/NT:ssä. Muut Flash Playerit on OS/2:lle, Symbian OS:lle, Palm OS:lle ja IRIXille. Jopa Sony ja Nintendo ovat hyödyntäneet Playeria konsoleissaan.

Internetyksityisyys/jatkuvat tunnistamiselementit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adobe Flash Player tarvitsee Internet-yhteyden toimiakseen ja se on yhteydessä sivujen kanssa, jotka sisältävät Flashin. Se sallii tiedostojen jäljittämisen (PIE ja Paikalliset Jaetut Objektit), jotka ovat säilössä kovalevyllä ja saattaa lähettää henkilökohtaista tietoa Internetiin ilman, että käyttäjä tietää asiasta. Näin tehdessään se rikkoo internetyksityisyyttä. Flash Playerilla on kuitenkin asetuksia tämän estämiseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmat versiot (2-8) kantavat nimeä Macromedia Flash Player. Flash Player 2 on tehty vuonna 1997 ja se sisälsi rajoitetun äänen ja koostui lähinnä vektoreista ja liikkeestä. Flash Player 5:n (vuonna 2000) kanssa oli suuri edistys kykenevyydessä kun ActionScript tuli mukaan kuvaan. Kun Adobe Flash Player 7 (vuonna 2003) julkaistiin, kännykät pystyivät toistamaan Flash sisältöä.

Uusin versio Windows- ja Mac-ympäristössä on 14.0.0.145, Linux- ja Solaris-ympäristöissä 11.2-alkuinen versio[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Adobe Flash Player, viitattu 13.7.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]