Uskonkriisi (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uskonkriisi on kirkkopoliittinen toimenpide David Eddingsin kirjasarjoissa Eleniumin taru ja Tamulin taru.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uskonkriisi on sellainen tilanne, että kirkon asema ja olemassaolo ovat vakavasti uhattuina esimerkiksi maahanhyökkäyksen johdosta. Uskonkriisiin liittyy erikoisia piirteitä: kun sitä kerran ehdotetaan, asiasta ei saa enää keskustella vaan on äänestettävä kyllä tai ei. Äänestys on salainen ja yksinkertaisella enemmistöllä toteutettava. Kriisin aikana yksinvaltaa käyttää kirkon päämies, joko arkkiprelaatti tai hänen sijaisensa. Myös kaikki tärkeätkin henkilövalinnat, jopa arkkiprelaatin vaali, menevät jäihin.

Tarinoiden aikana uskonkriisi julistetaan kahdesti: ensin silloin kun Chyrellos joutuu zemokkihyökkäyksen kohteeksi. Näin estetään Anniasin valinta päämieheksi ja hyökkäys torjutaan.

Toisen kerran kriisin julistaa Astelin kirkon päämies arkkimandriitta Monsel, koska se on ainoa keino jolla patriarkka Bergsten saadaan suostumaan korkeimmaksi sotilasjohtajaksi, koska kolmesta suurmestarista yksi on kuollut ja kaksi muuta haavoittunut taistelukyvyttömäksi. Bergsten onkin kova sotilas ja pätevä kenraali.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.