Käyttäjä:Policron~fiwiki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avoin kirje suomenkieliselle Wikipedialle

Työskenneltyäni suomenkielisen Wikipedian parissa nyt kohta kahdeksan vuotta, olen päätynyt seuraavaan valitettavaan loppupäätelmään. Huomaan, että sitä kirjoittaa pääasiassa nuorempi, 1980-luvulla syntynyt sukupolvi. Tämä sukupolvi — ilman omaa syytään — kävi peruskoulunsa 90-luvun lamavuosina, jolloin äidinkielen opetusta supistettiin säästösyistä merkittävästi. Tällä on ollut karmivat vaikutukset nuoremman polven äidinkielentaitoon ja yleissivistyksen tasoon yleensäkin. Toinen em. taitoja rapauttava vaikutus on ollut sosiaalisen median nousulla 2010-luvulla; sen tyhjänpäiväisestä trendijargonista on tullut kirjojen lukemista tärkeämpää, ja sen aistii ja huomaa kaikesta. Kenen etua tämä kehitys palvelee? Suomenko ja sen paljon kehutun koulutusjärjestelmän?

Esimerkkejä kielen ja sivistyksen rappiosta löytää niin televisiosta, päivän lehdistä, sosiaalisesta mediasta kuin Wikipediastakin:

  • Yleinen käsitys kieliopista on heikko.
  • Sijamuodoista ei ole mitään hajua.
  • Yhdyssanoja ei osata.
  • Tavutus on pielessä.
  • Ei käsitystä välimerkkien käytöstä.
  • Ylipäätään tekstit ovat huonotasoisia sisällöllisesti sekä loogisen rakenteensa että kielioppinsa puolesta.

Olen tehnyt 916 muokkausta englanninkielisessä Wikipediassa ja niistä 0 on poistettu (deletoitu). Suomenkielisessä Wikipediassa vastaavat luvut ovat 135 ja 12 (8.9 %). Siis melkein kymmenesosa muokkauksistani on poistettu ja vieläpä näin pienellä muokkausmäärällä. Näin siitä huolimatta, että kirjoitin laudaturin äidinkielen yo-kokeissa ja minulla on filosofian maisterin tutkinto. Teen tästä seuraavan johtopäätöksen: täällä ei voi hengittää vapaasti. Suomenkielisessä Wikipediassa oleminen on kuin oppimattoman rahvaan mielivallan alla olemista: kielen rappiosta tehdään hyve, virheellisestä lauseesta tai typografisesta käytännöstä tehdään oikean uusi normi.

Harkitsen vakavasti siirtymistä kokonaan englanninkielisen Wikipedian puolelle ja jättäväni teidät tänne rakentamaan näköistänne ns. paratiisia.

6. joulukuuta 2017