Käyttäjä:Paanikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erityisiä mielenkiinnon kohteitani wikipediassa ovat mm. jazz- ja muu kevyt musiikki sekä purjehdus/merenkulku. Olen muokannut muutamia näihin liittyviä sivuja sekä luonut uusia (tai kääntänyt toisista kielistä) ellei aiheesta ole ennestään ollut suomenkielistä tietoa saatavilla. Tästä syystä lähes kaikki lähteeni ovat vieraskielisiä. Toistaiseksi ovat kelvanneet hyvin.

Musiikkikappaleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia-artikkeleiden muokkaamisen aloitin kohdattuani muutamia "lainakappaleisiin" liittyviä artikkeleita joista ei käynyt ilmi edes musiikkikappaleen olennaisimmat tiedot, eli säveltäjän ja sanoittajan nimi tai se milloin kappale oli tehty. Artikkeleissa oli sitävastoin huolellisesti kuvattu monesko raita kyseinen kappale on kirjoittajan tunteman artistin sillä ja sillä levyllä, milloin levy on julkaistu, kuinka monta levyä oli kirjoitushetlkellä myyty ja jopa se, kuka kyseisen levyn on tuottanut. Artikkelikuva saattoi olla vaikkapa kyseisen levyn kannesta. Vaikkei säveltäjiä ja sanoittajia suoraan sanottukaan, antoivat artikkelit ymmärtää kappaleiden olevan kyseisten artistien tekemiä.

Kevyeen musiikkiin on aina kuulunut toisten säveltämien kappaleiden "uusiokäyttö", joko uutena sovituksena tai kokonaan uuden teoksen osana (esimerkiksi hiphop-musiikissa). 1990-luvulla syntyneen artistin 2010-luvulla esittämä kappale saattaa siis olla sävelletty esimerkiksi 1950-luvulla tai jopa aikaisemmin, ja aivan toisten ihmisten toimesta. Haluan siis parantaa yleissivistystä musiikin saralla ja herättää mielenkiintoa kuunnella myös "alkuperäisiä" kappaleita joita kymmenet tai jopa sadat artistit ovat pitäneet lainaamisen arvoisina.

Muusikot ja yhtyeet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jazz on musiikkilaji jonka on jo vuosikymmenten ajan väitetty olevan kuolemassa ja "ukkoutumassa". Tästä syystä olen tuonut wikipediaan tietoa joistakin NUORISTA jazz-muusikoista ja yhtyeistä joiden musiikkiin minulla on ollut tilaisuus tavalla tai toisella tutustua.