Käyttäjä:Konsultti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konsultti on yleisnimike henkilölle jonka tehtävä olisi toimia lähinnä neuvonantajana (eng. "consult"=kysyä jonkun mielipidettä") esimerkiksi yritystä tai yksittäistä henkilöä koskevassa asiassa. Konsulttien rooli on kuitenkin nyky-yhteiskunnassa sumentunut, ja monet henkilöt jotka eivät pysty oikeasti tuomaan asiaan mitään lisäarvoa mainostavat itseään konsultteina. Suomessa erityisesti PKT-säätiö ([1]) on itsenäisenä ja riippumattomana toimijana saanut nimeä konsulttien pelisääntöjen kehittäjänä yhdessä mm. TE-keskusten kanssa.

Konsulttien rooli yritysten päätösten vahvistajina tai jopa päätösten ehdottajina asettaa konsultin toiminnalle merkittävän vastuun. Asiansa osaava konsultti voi todella tuoda yrityksellä merkittävää lisäarvoa asiantuntemuksensa avulla mutta epäpätevä konsultti voi aiheuttaa jopa valtavaa vahinkoa sekä yrityksille että yksilöille. Tämän vuoksi organisaation joka harkitsee konsulttien käyttöä tulisi varmistaa konsultin pätevyys ja osaaminen referenssien ja riippumattomien arvioijien (kuten PKT-säätiö tai LJK-Liikkeenjohdon Konsultit ry.) kautta.

Tyypillinen ammattikonsultti on jo jollain alalla uraa tehnyt, erittäin hyvin omaan erikoisalaansa perehtynyt henkilö tai niin sanottu "moniosaaja", jolla on kokemusta ja koulutusta useammalta alalta tai osaamisalueelta. Konsultin käyttöä harkitsevan tulisikin määrittää ensin itselleen millaista osaamista ja osaajaa itse asiassa tarvitsee. Vain täten voidaan varmistaa sekä organisaation että konsultin etu ja menestys.