Käyttäjä:Pitke/Noviisit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tälle sivulle saa kuka tahansa käyttäjä jättää vähäpätöisiäkin ajatuksia fi.wikipedian aloittelijaystävällisyyden kohentamiseksi sekä palautetta jo listatuista ideoista.

Ohjeistuksen uudistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjeista on tehtävä näkyvämmät, selkeämmät, tarjottava lyhyitä versioita täyskoukeroiden ohella ja mieluummin ennen niitä, ohjepuu kaivannee kohentelua...

Muokkauksen aloittamisen vaikeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hiekkalaatikon hiekasta monipuolisempi (helppo toteuttaa vaikka heti)
  • + ohje/linkki kirjautuneen käyttäjän omaan hiekkalaatikkoon
  • tervetulomallineesta yksinkertaisempi?
  • automaattiset muokkausohjeet/linkki perusohjeisiin näkyviin uusille käyttäjille muokkaussivun yläreunaan, voi kytkeä pois asetuksissa?

Pari pahaa pikakommenttia heti alkuun: 1) mistä löytyy oma henkilökohtainen hiekkalaatikko? Olen käyttänyt sellaisena omaa käyttäjäsivuani, kun en ole muuta keksinyt. 2) mikä on tervetulomalline? Haulla sellaisia löytyy ainakin seitsemän. –Kotivalo (keskustelu) 12. joulukuuta 2012 kello 23.02 (EET)

Käyttäjäkohtaista hiekkalaatikkoa ei oikeastaan ole. Omaa käyttäjäsivuaan ja sen alasivuja (esimerkiksi tämä on oman käyttäjäsivuni alasivu) saa käyttää melko vapaasti artikkelien ja wikipediajuttujen kehittelyyn, tästä nimitys "oma hiekkalaatikko"; monilla on erityisesti koodikokeiluille varattu alasivu nimeltä Hiekkalaatikko. Yhteiseen hiekkalaatikkoon voisi toki lisätä ohjeistusta pysyvämpien kokeiluiden tekemiseen käyttäjäsivulla... 2) Tervetulomallineita seitsemän? Tarkoitin alunperin sitä, jossa on pylväitä ja silleen... se on aika iso. Tutkaisen hakutuloksia. --Pitke (keskustelu) 13. joulukuuta 2012 kello 00.42 (EET)
En-wikissä on oma hiekkalaatikko -gadget, jonka saa käyttöön asetuksista (taitaa olla oletuksena kaikilla käytössä), ja se näkyy sitten tuolla ylhäällä keskustelusivun ja asetusten välissä. {{Tt}} on se joka uusille käyttäjille lätkäistään. --Stryn (keskustelu) 13. joulukuuta 2012 kello 08.19 (EET)

Miten tehdään alasivu omalle käyttäjäsivulle? –Kotivalo (keskustelu) 13. joulukuuta 2012 kello 17.05 (EET)

Yksi tapa on kirjoittaa selaimen otsikkorivin Wikipedia-osoitteeseen loppuosaksi (/wiki/-kohdan jälkeen) haluamansa alasivun nimi, muotoa Käyttäjä:Käyttäjänimi/Alasivun nimi -- toinen on tehdä muokkausikkunassa linkki haluamalleen alasivun nimelle, taas muotoa Käyttäjä:Käyttäjänimi/Alasivun nimi ja esikatsella sivua -- punalinkistä klikkaamalla pääsee muokkaamaan alasivua. Punalinkin sisältävää sivua ei tarvitse tallentaa. --Pitke (keskustelu) 13. joulukuuta 2012 kello 17.11 (EET)

Muut aiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roska-nimitys on varsin kovaa kieltä ja usein uuden wikipedistin ensikosketus wikislangiin. Esim. en-pediassa käytössä huomattavasti neutraalimpi speedy (delete), jonka voisi kääntää vaikka pikapoistoksi (myös WP:PP on vapaana). --Pitke (keskustelu) 13. joulukuuta 2012 kello 15.52 (EET)

Roska-termin poistosta on keskustelu useasti ilman tulosta, ja useat ovat myös ehdottaneet "pikapoistoa" korvaavaksi termiksi. Aiempia keskusteluja on käyty muun muassa maaliskuussa 2012, kesäkuussa 2010 ja elokuussa 2007. Mulla on vähän sellainen fiilis, että mitä kauemmin on wikipediassa, sitä kotoisammalta ja harmittomalta roska-sana alkaa tuntua lähinnä sen vuoksi, kun roskaa näkee niin paljon. Uudelle käyttäjälle taas leima "Roskaa - epämerkittävä" voi olla aikamoinen knock out. Pikapoisto olisi parempi termi, mutta toisaalta roska-sana on ikävän kätevä. Vrt. tämä on roskaa – tämä artikkeli on merkitty pikaisesti poistettavaksi. --Pxos (keskustelu) 17. joulukuuta 2012 kello 15.00 (EET)
Niinpä, niinpä. Lienee viisainta kerätä hissuksiin "joukkoja" ja keskustella aiheesta ja roska-termin hylkäämisestä kunnolla ja jossain vaiheessa myös näkyvästi, mielipidetiedusteluita ja äänestyksiä on turha lähteä laittamaan ennen kuin voidaan aavistella edes jonkinlaista pehmentymistä jäärien asenteissa. Ja näiden tervaskantojen asennehan tässä se suurin ongelma on, kuten vaikka ohjeistuksenkin "unohdetun puutarhan" asemassa... Meidän veteraanien on vain aivan liian vaikea muistaa, millaista on olla ekaa kertaa Wikikoodia ruudulla, tai sitten olimme jo alkujaan siihen päin kallellaan, ja siksi ylipäätään päädyimme näihin harrastuksiin. Taidanpa panna pystyyn vielä uuden alasivun tälle aiheelle, /Roskaa, sinne voitaisiin kerätä vaikka listaan perusteluita termin muuttamiseksi sekä tapauksia, joissa uusi tulokas on loukkaantunut roska-termin käytöstä yms. Jos ei muuta soisin ainakin, että Roska jäisi nimityksenä ainoastaan sen todella ansaitseville... varsin harvoille tapauksille siis. WP:ROSKA saisi tietenkin jäädä oikopoluksi sivulle Wikipedia:Välittömästi poistettavat sivut. --Pitke (keskustelu) 17. joulukuuta 2012 kello 16.42 (EET)