McMinnvillen ufokuvat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Trentin ufokuvat)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ensimmäisessä Trentin ottamassa kuvassa näkyy kohteen tasainen pohja.

McMinnvillen ufokuvat (monesti myös Trentin ufokuvat) ovat Paul Trentin maatilallaan 11. toukokuuta vuonna 1950 ottamia ufokuvia.[1] Ne esittävät ilmassa olevaa hopeista ja hitaasti liikkuvaa lautasen muotoista esinettä. Trent otti kohteesta kuvat Kodak-kameralla Oregonin McMinnvillessä[2]. Ufouskovat tutkijat ovat pitäneet kuvia jopa parhaina milloinkaan otettuina ufokuvina. Epäilijät pitävät kuvia huijauksena.[3]

Tapahtumapaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurennos toisesta Paul Trentin ottamasta ufokuvasta.

Paul ja Evelyn Trent asuivat maatilallaan Yhdysvaltain Oregonin osavaltiossa noin 30 km Salemin kaupungista luoteeseen.

Paikka on 15 km lounaaseen McMinnvillessä, Sheridanin lähellä. Muutaman kilometrin päässä oli muita maatiloja. Trentien farmi oli Salmon River Highwaysta haarautuvan SW Christensen Roadin varrella.

Ufohavainto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evelyn Trent oli syöttämässä kanejaan kello 19:30. Taivaalla oli pilviä noin 1,5 kilometrin korkeudella. Silloin Evelyn näki kirkkaan esineen, joka oli alumiininvärinen, hieman pronssihtava. Pronssia oli enemmän esineen pohjassa. Evelyn hälytti paikalle aviomiehensä.[4] Esineen yläpuolen keskiosassa oli paksu antennimainen uloke. Kohde liikkui hitaasti koillisesta länteen kohti Evelynia. Aviomies Paul otti Kodak Roamer 1 -filmikameralla pari kuvaa. Kohde keikahti ja muutti suuntaa. Esine lensi sen jälkeen nopeasti länteen. Paul Trentin isä väitti myös nähneensä kohteen lyhyen aikaa. Kuvat julkaistiin Life-viikkolehdessä 9.-10. kesäkuuta 1950, ja näin ne saivat paljon julkisuutta.lähde?

Kiistely kuvista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäilijät väittävät kuvassa näkyvän esineen muistuttavan esimerkiksi Ford 100:n peiliä.

Trentit väittivät kuolemaansa asti kuvien olevan aitoja. Niitä onkin pidetty varsin hyvälaatuisina. Ufoskeptikot ovat löytäneet kuvista silti monia epäselvyyksiä. Mutta ufologit ovat omissa arvioissaan kiistäneet nämä[5][6].

Jopa ufokielteinen Condonin raportti antoi kuville osin arvoa. Tähtitieteilijä William Hartmann tutki Trentin ufokuvien negatiivit. Hän ei löytänyt merkkejä negatiivin käsittelystä. Lautasmaisen esineen pohja on melko vaalea. Tämä voi johtua siitä, että esine on kaukana. Lautasen ja kameran linssin välissä olisi näin ollen paljon valoa sirottavaa ilmaa ja pölyä. Näin kuvat voisivat olla aitoja. Mutta jo Hartmann huomasi että "lautanen" on sähkölankojen alla. Näin se saattaa olla niihin ripustettu ufon pienoismalli. Ripustamiseen käytetty lanka voi olla hyvin ohut ja/tai siima.

Ufoskeptikot Philip Klass ja Robert Scheaffer tutkivat kuvat. Valo näyttäisi tulevan kuviin oikealta. Kuvat on otettu luoteeseen päin. Heidän mukaansa kuvien varjot syntyivät aamulla tai aamupäivällä, ei illalla. Näin kuvat olisivat vääriä. Mutta ufoihin uskovan Bruce Maccabeen mukaan kirkas auringon valaisema pilvi on heijastanut varjot[7][8].

Erään tutkimuksen mukaan kuvassa näkyvä esine saattaa olla ohuen langan varassa roikkuva pyöreä 40-luvun Fordin sivupeili[9].

Skeptikkojen kuvatutkimukset ovat ristiriitaisia. Ranskan skeptikkojen IPACO:n tietokonetutkimuksen mukaan kuvien analyyseissä näkyisi osa langasta[10]. Mutta ufologi Maccabee kiistää tämän. Schaefferin analyysin mukaan ufon pienoismalli olisi kahdella vinolla langalla kiinni ylhäällä olevissa sähköjohdoissa[11].

Trentit myös muuttivat kertomustaan jonkin verran. Ensimmäinen versio oli, että vaimo näki ensin esineen. Toisen mukaan molemmat näkivät esineen yhtä aikaa ulkona[12].

Molemmat kuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul Trent otti kaksi kuvaa näkemästään esineestä:

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laitala, Sami, Jukka Lantta, and Jorma Kosonen. Uforaportti: 10. Hki: Suomen ufotutkijat, 2003. ISBN 951-97444-8-7 nid.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sheaffer, Robert: The Trent UFO Photos - debunker.com. Viitattu 15.5.2018. (englanniksi)
  2. McMinnville Photos ia802303.us.archive.org. Viitattu 15.5.2018. (englanniksi)
  3. Austin, Jon: ALIEN FLYING SAUCER? Could 1950 black and white 'best ever UFO pic' actually be real? Express.co.uk. 12.9.2017. Viitattu 21.5.2018. (englanniksi)
  4. Condon Report, Photographic Case Studies: Cases 46 - 59 (s. 607–609) files.ncas.org. Viitattu 18.5.2018.
  5. Past Tense Oregon: UFO photos taken near McMinnville in 1950 still raise questions OregonLive.com. Viitattu 15.5.2018. (englanniksi)
  6. UFO Report www.nicap.org. Viitattu 15.5.2018.
  7. Adam: Trent Photo Case CUFOS Paper (1) - Maccabee www.nicap.org. Viitattu 15.5.2018.
  8. http://www.nicap.org/reports/500511_brumac.8k.com_trent2.pdf Bruce Maccabee's rebuttal to the Klass-Sheaffer explanation
  9. The Trent UFO Photos—‘Best’ of All Time—Finally Busted? - CSI www.csicop.org. Viitattu 15.5.2018.
  10. Cousyn, Antoine; Louange, François; Quick, Geoff: The McMinnville pictures ipaco.fr. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
  11. An Investigation of the McMinnville UFO Photographs by Robert Sheaffer www.debunker.com. Viitattu 21.5.2018.
  12. What Bruce Maccabee DOESN'T Tell You About His Investisation of the Famous McMinnville/Trent UFO-Photo Case www.debunker.com. Viitattu 21.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]