Herrat pitävät vaaleaveriköistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herrat pitävät vaaleaveriköistä
Gentlemen Prefer Blondes
Ohjaaja Howard Hawks
Käsikirjoittaja Charles Lederer
Perustuu Anita Loosin ja Joseph Fieldsin romaaniin ja musikaaliin
Tuottaja Sol C. Siegel
Säveltäjä
Kuvaaja Harry J. Wild
Leikkaaja Hugh S. Fowler
Tuotantosuunnittelija Claude E. Carpenter
Pukusuunnittelija William Travilla
Lavastaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä 20th Century Studios
Netflix
Xfinity Streampix
Ensi-ilta 18. heinäkuuta 1953
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Herrat pitävät vaaleaveriköistä (engl. Gentlemen Prefer Blondes) on vuonna 1953 ensi-iltansa saanut elokuvamusikaali, jossa pääosissa ovat Jane Russell ja Marilyn Monroe ja sivuosissa muiden muassa Charles Coburn sekä Tommy Noonan. Elokuvan ohjasi Howard Hawks ja se oli 20th Century Fox -yhtiön tuottama. Suomessa elokuvaa on levitetty myös nimellä Herrat pitävät vaaleaverisistä.

Marilyn Monroen itseironista roolityötä rikasta miestä tavoittelevana Lorelei Leenä on pidetty yhtenä hänen parhaistaan. Myös Jane Russellin suoritusta on kiitetty. Elokuvan ehkä kuuluisin kohtaus on Monroen "Diamonds Are a Girl's Best Friend" -laulunumero, jota ovat myöhemmin kopioineet esimerkiksi Madonna, Kylie Minogue, Anna Nicole Smith ja Nicole Kidman, jonka versio nähdään elokuvassa Moulin Rouge!

Elokuvan katsotaan vaikuttaneen merkittävästi musiikkivideoihin ja populaarikulttuuriin.kenen mukaan?

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[1] Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsivat sen kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuuluisin kohtaus.
Jane Russell tekee elokuvassa oman Marilyn-parodiansa

Ystävykset Dorothy Shaw (Jane Russell) ja Lorelei Lee (Marilyn Monroe) laulavat revyyssä. Komeista miehistä pitävä Dorothy tavoittelee rakkautta, Lorelei rahaa. Lorelei on kihloissa rikkaan Gus Esmondin kanssa. Esmondin isä ei hyväksy liittoa, sillä hän pitää Loreleita rahanahneena.

Lorelei ja Gus aikovat matkustaa Pariisiin ja mennä siellä naimisiin. Gus ei pääse matkalle "työkiireiden" takia, joten Lorelei ja Dorothy purjehtivat Pariisiin kaksin. Laivaan astuu myös Ernie Malone (Elliott Reid), Gusin isän palkkaama vakooja, jonka tehtävänä on hankkia todisteita Lorelein säädyttömyydestä. Laivassa on myös olympiajoukkue, jonka jäsenten kanssa Dorothy flirttailee.

Myöhemmin Dorothy ihastuu Maloneen ja Lorelei kiinnostuu Francis Beekmanista, iäkkäästä miljonääristä, jonka vaimon timanttitiaraa Lorelei himoitsee. Malonen oikeat tarkoitusperät paljastuvat Dorothylle, kun hän näkee tämän ottavan kuvia Loreleista ja Beekmanista.

Dorothy ja Lorelei hankkivat kuvat haltuunsa. He eivät tiedä, että Malone on salaa nauhoittanut heidän keskustelujaan. Kun naiset saapuvat Pariisiin, on Esmondin heille tarkoittama tili jäädytetty.

Rahattomat Lorelei ja Dorothy vaeltelevat onnettomana kaupungilla ja hankkiutuvat lopulta laulajiksi pariisilaiseen yökerhoon. Lopulta he saavuttavat haluamansa. Takaisin Yhdysvaltoihin menevällä laivalla juhlitaan tuplahäitä. Lorelei menee naimisiin Gusin kanssa, Dorothyn uusi aviomies on Ernie Malone.

Elokuvan lauluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Two Little Girls from Little Rock" (Jane Russell ja Marilyn Monroe)
  • "Bye Bye Baby" (Jane Russell, Marilyn Monroe ja kuoro)
  • "Ain't There Anyone Here for Love?" (Jane Russell)
  • "When Love Goes Wrong" (Jane Russell ja Marilyn Monroe)
  • "Diamonds Are a Girl's Best Friend" (Marilyn Monroe ja mieskuoro)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made. (Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.) The New York Times. Arkistoitu 11.7.2016. Viitattu 5.7.2016. (englanniksi)
  2. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Herrat pitävät vaaleaveriköistä.