Elintaso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elintaso on maan, kansan tai jonkin väestöryhmän (yhteisön) henkisten ja aineellisten tarpeiden yleinen ja keskimääräinen tyydytystaso. Elintason osalta otetaan huomioon henkilökohtaiset tulot, koulutustaso, ruoan kulutus, terveyden suojelu, toimeentulo ja odotusten täyttymisen näkymät. Myös nykyaikaisen teknologian saatavuus ja luonnonvarojen käyttö otetaan huomioon.[1]

Elintasoa voidaan myös verrata esimerkiksi vertaamalla kaikkien maiden tuotteiden ja palveluiden hintoja asukkaiden tuloihin, joita kutsutaan ostovoimastandardiksi.

Korkein elintaso on Sveitsissä, Norjassa ja Tanskassa.

Viron ja Suomen elintasovertailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Viron työikäisen väestön palkkataso oli vuonna 2017 40 % Suomen palkasta, Viron elintaso oli verrattavissa 1990-luvun puolivälin Suomen tasoon.

Vuoteen 2018 mennessä Viron elintaso oli saavuttanut 80 prosenttia Euroopan unionin keskiarvosta.

Vuonna 2017 tehdyn ennusteen mukaan Viron elintaso saavuttaisi teoriassa Suomen 30 vuodessa, jos Viron bruttokansantuotteen kasvu olisi vähintään 3 % joka vuosi. Koska talous on suhdannevaihtelua, taloudessa voi tänä aikana tapahtua hidastumista, mikä ei tue tällaista ennustetta.

Euroopan maiden vertailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2014 lähtien Sveitsi, Norja ja Tanska ovat Euroopan maiden kärjessä palkkauksen suhteen. Sveitsissä asuva henkilö ansaitsee keskimäärin 6247 euroa kuukaudessa ja Norjassa asuva henkilö keskimäärin 5091 euroa kuukaudessa. Sveitsissä on ehkä korkein keskipalkka, mutta siellä on myös suurin sukupuolten välinen palkkaero: sveitsiläiset naiset ansaitsevat lähes kolmanneksen vähemmän kuin sveitsiläiset miehet. Vain Virossa palkkaerot ovat suuremmat kuin Sveitsissä. Palkkavertailun häntäpäässä ovat Romania ja Bulgaria, joissa keskimääräinen kuukausipalkka on 323 euroa ja 327 euroa. Keskimääräinen kuukausipalkka Virossa on 849 euroa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Säästva arengu seletav sõnaraamat.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: et:Elatustase