Ero sivun ”Eisenacher Motorenwerk” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
siirsi sivun Eisenacher Motorenwerk uudelle nimelle Eisenacher Motorenwerk (F1-talli): Yksi kisa ja yksi kuljettaja, ei kummempaa menestystä...ehkä EMW:n "pääsivu" kannattaa pyhittää vaikka sille auto- ja moottoripyöräteollisuudelle, ...
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
#OHJAUS [[Eisenacher Motorenwerk (F1-talli)]]
Eisenacher Motorenwerk (EMW) oli itäsaksalainen autojen ja moottoripyörien valmistaja [[Eisenach|Eisenachissa]].

== Historia ==

[[BMW]] osti Eisenachissa sijaitsevan Fahrzeugfabrik Eisenach A.G.:n marraskuussa 1928 ja aloitti siellä oman autotuotantonsa valmistamalla Dixiä ensin BMW Dixinä ja myöhemmin jatkokehiteltynä versiona nimellä BMW 3/15PS. Vuonna 1930 BMW toi moottoripyörätuotantoaan Eisenachin-tehtaalle. Uusista malleista huomattavin oli 1937 esitelty BMW R 35. 1933 tehtaalta oli jo alkanut tulla suuria, kuusisylinterisiä henkilöautoja (mm. BMW 327). [[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] syttyessä tehdas valjastettiin sotakoneiston käyttöön ja se valmisti vuodesta 1942 eteenpäin mm. moottoripyöriä [[Wehrmacht|Wehrmachtille]] ja moottoreita [[Luftwaffe|Luftwaffen]] lentokoneisiin. Tehdas joutui [[Liittoutuneet|Liittoutuneiden]] ilmapommitusten kohteeksi ja tuhoutui 60-prosenttisesti.

Saksa jaettiin [[Saksan ja Itävallan miehitysvyöhykkeet|miehitysvyöhykkeisiin]] ja Eisenach jäi muun [[Thüringen|Thüringenin]] mukana Neuvostoliiton hallitsemalle alueelle.

Versio 15. elokuuta 2010 kello 17.03

Eisenacher Motorenwerk (EMW) oli itäsaksalainen autojen ja moottoripyörien valmistaja Eisenachissa.

Historia

BMW osti Eisenachissa sijaitsevan Fahrzeugfabrik Eisenach A.G.:n marraskuussa 1928 ja aloitti siellä oman autotuotantonsa valmistamalla Dixiä ensin BMW Dixinä ja myöhemmin jatkokehiteltynä versiona nimellä BMW 3/15PS. Vuonna 1930 BMW toi moottoripyörätuotantoaan Eisenachin-tehtaalle. Uusista malleista huomattavin oli 1937 esitelty BMW R 35. 1933 tehtaalta oli jo alkanut tulla suuria, kuusisylinterisiä henkilöautoja (mm. BMW 327). Toisen maailmansodan syttyessä tehdas valjastettiin sotakoneiston käyttöön ja se valmisti vuodesta 1942 eteenpäin mm. moottoripyöriä Wehrmachtille ja moottoreita Luftwaffen lentokoneisiin. Tehdas joutui Liittoutuneiden ilmapommitusten kohteeksi ja tuhoutui 60-prosenttisesti.

Saksa jaettiin miehitysvyöhykkeisiin ja Eisenach jäi muun Thüringenin mukana Neuvostoliiton hallitsemalle alueelle.