Ero sivun ”Häkkikäämitty roottori” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Oikosulkuroottori''' on epätahtimoottoreissa (induktiomoottori) yleisesti käytetty pyörivä osa. Tästä syystä oikosulkuroottorilla varustettua [[sähkömoottori]]a joskus kutsutaankin [[oikosulkumoottori]]ksi. Oikosulkuroottori on akseliin kiinnitetynkiinnitetty sylinterin muotoinen "häkki". Se koostuu pitkittäisistä [[alumiini]]- tai kuparijohteista[[kupari]]johteista, jotka kulkevat urien läpi ja ovat päistään kytketty yhteen oikosulkurenkailla.
 
Roottorin ydin muodostuu kerroksittain olevista uritetuista rautalevyistä. Oheisessa piirroksessa on esitetty vain kolme levykerrosta.
[[Image:Squirrel_cage.jpg|thumb|Piirustus roottorista]]
 
Induktiomoottorin [[Staattori|staattorikäämitykset]] muodostavat pyörivän [[Magneettikenttä|magneettikentän]] roottorin ympärille. Magneettikentän ja pyörivän roottorin välinen suhteellinen liike indusoi sähkövirran roottorin [[alumiini]]- tai [[kupari]]johdetankoihinkuparijohdetankoihin. Virratessaan moottorin magneettikentän läpi, aiheuttavat nämä virrat puolestaan roottorin [[tangentti|tangentin]] suuntaisen vääntömomentin, joka pyörittää moottorin akselia. Roottori pyörii magneettikentän mukana, mutta hiukan magneettikentän pyörimisnopeutta hitaammin. Tätä pyörimisnopeuksien eroa sanotaan ''jättämäksi'' ja se kasvaa moottorin kuormituksen kasvaessa.
 
Oikosulkuroottorin johteet on yleensä hiukan käännetty suorasta linjasta metelin ja vääntömomentin vaihteluiden vähentämiseksi.
 
Magneettikenttä kulkee rautaytimessä, joka on suunniteltu rakenteellisesti ja materiaalivalinoillamateriaalivalinnoilla minimoimaan häviöitä. Ohuet lakkapäällysteiset levyt roottorin sisällä vähentävät pyörrevirtahäviöitä. Niiden materiaali on [[hiili|vähähiilistä]] mutta runsaasti [[pii]]tä sisältävää rautaa, jonka [[resistanssi]] on puhdasta rautaa moninkertaisesti suurempi. Näin pyörrevirtahäviöitä saadaan entistä pienemmäksi. Matala hiilipitoisuus tekee siitä magneettisesti vähän [[hystereesi]]häviöitä aiheuttavaa.
 
Yksi- ja kolmevaihemoottoreissa käytetään samaa perusrakennetta laajalla kokoalueella.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko