Ero sivun ”Systeemi (termodynamiikka)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Usp (keskustelu | muokkaukset)
p siirsi sivun ”Fysikaalinen systeemi” uudelle nimelle ”Termodynaaminen systeemi”: Arkikkelin sisältö käsittelee termodynaamista systeemiä.
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: en:Thermodynamic system
Rivi 12: Rivi 12:


[[cs:Termodynamický systém]]
[[cs:Termodynamický systém]]
[[en:System (thermodynamics)]]
[[et:Termodünaamiline süsteem]]
[[et:Termodünaamiline süsteem]]
[[en:Thermodynamic system]]
[[fr:Système thermodynamique]]
[[fr:Système thermodynamique]]
[[it:Sistema termodinamico]]
[[it:Sistema termodinamico]]

Versio 28. syyskuuta 2007 kello 17.25

Termodynaaminen systeemi on termodynaamisessa tarkastelussa oleva systeemi, joka erottuu ympäristöstään todellisella tai vain pelkästään tarkastelua varten valitulla rajalla.

  • avoin systeemi
  • suljettu systeemi
  • eristetty systeemi.

Avoin systeemi voi vaihtaa sekä ainetta että energiaa ympäristönsä kanssa. Suljetussa systeemissä aineen määrä on vakio, mutta energia pääsee liikkumaan vapaasti systeemiin ja systeemistä pois. Eristetty systeemi on ulkomaailmasta täydellisesti eristetty, sillä siinä sekä aineen että energian määrä on vakio.

Fysiikassa todellisuuden käyttäytymistä joudutaan usein idealisoimaan, ja systeemi-ajattelu ei ole poikkeus. Siinä missä maapallo voidaan varsin hyvin idealisoida suljetuksi systeemiksi, on eristetyn systeemin löytäminen tai tekeminen erittäin vaikeata. Täydellisen eristetty systeemi onkin ainoastaan maailmankaikkeus itse. Siksi suljettu systeemi on eristettyä huomattavasti käyttökelpoisempi ajattelun väline. Systeemeistä puhutaan varsinkin energiaperiaatteen ja termodynamiikan yhteydessä.