Ero sivun ”Kosode” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 280 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
==Ulkonäkö==
[[Kuva:Kosode-kimono.gif|thumb|Kosode 1500-luku ja 1900-luku]]
Vaate tehdäänommellaan kahdestasamoin suuremmastakuin palasta kangastakimono, jotkamutta yhdistetään1500-1600 selässäluvun ohuemmallakankaat palallaolivat samaayleensa kangastahieman nykyisiä kimonokankaita leveämpiä (40cm leveitä ei 35-37cm leveitä), joka muutti vaatteen mittasuhteita. NäinKosode-kimonossa vaateon roikkuukaksi suoraanvartalokappaletta olkapäiltä"migoro", jotka yhdistetään maahanselästä. Kaksi lyhyempää palaa ommellaan kiinni suorakulmaisiksi hihoiksi. Kaksi lisäpalaa ommellaan vaatteen etupuolelle lisäämään tilavuutta ja lopuksi lisätään kaulus.
 
==Tyyppejä==
Kanbun kosodessa (kehitetty Kanbun-kautena 1661-73) on hyvin kauppiasmainen tyyli. Siinä edessä ja takana on tilaa epäsymmetriselle suunnittelulle. Taakse yleensä tehtiin dramaattinen kaari olkapäiltä oikealle puolelle.
Kosodet ja kimonot erotellaan niiden materiaalin, kuviointityylin tai mallin ja käyttötarkoituksen mukaan.
'''Esimerkkejä:'''
''Materiaaleja ja koristelu tekniikoita''
Varhaisimpien, aatelisnaisten muodikkaiden kosodeasujen materiaali oli "karaori" brokadi. Nykyään karaori-kosode on eräs [no-teatteri]n naishahmojen peruspuku.
Surihaku - lehtimetalli koristelu, joka oli muodikas, brokadia matkiva koristelukeino 1500-luvulla. Nykyaikana no-teatterin naishahmojen aluskimono, kukallinen merkitsee kaunista naista, kolmio- "suomu" kuviollinen merkitsee haamua tai demonia.
Nuihaku - yhdisti kankaalle liimatun lehtimetallin kirjailuun. Nykyään [No-teatteri]n naishahmojen peruspukuja.
''Kuviointityylejä''
Katamigawari - Kosode, jonka eri puolikkaat oli tehty erilaisista kankaista, kuin "mi-parti" asut keskiajalla euroopassa.
Katasuso - kosoden kuvio jossa vaatteessa on kolme kuvioaluetta, hartiat ja hihat, keskiosa ja helma. Tämä kuviointimalli oli hyvin suosittu varhaisimmissa kosodeissa.
''Muoteja''
Keicho-kaudella 1596-1615 muodikkain oli kosode, joka oli jaettu tilkkutyötä muistuttaviin, solmuvärjäyksellä toteutettuihin alueisiin, jotka viimeisteltiin maalauksin ja lehtimetallilla.
Kanbun kosodessa (kehitetty Kanbun-kautena 1661-73) onKosodeissa hyvinoli kauppiasmainenmuotia tyyli.kookas, Siinäkoko edessäkimonon japinta-alaa takana(koko onetu- tilaatai epäsymmetriselletakapuolta) suunnittelullehyväksi kayttävä koristelu (maalaus). Taakse yleensä tehtiin dramaattinen kaari olkapäiltä oikealle puolelle.
 
''Kimonoa'' ''Furisode''a, ''hitoe''ta, ''katabira''a, ''koshimaki''a ja ''[[uchikake]]a'' pidetään yleisestiovat kosoden alatyyppeinä,eri vaikkamuotoja niillä ei ole muuta yhteistä kuin pienetja hihatnimityksiä.
 
==Lähde==
98

muokkausta

Navigointivalikko