Ero sivun ”Työajanseuranta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
212 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Työajanseuranta''' on järjestelmä, jossa työntekijä leimautuu työhön, tauoille ja ulos tai muuten kirjaa työaikansa. Työajanseurantaa on harjoitettu yhtä kauan kuin työn tekemiseen on käytetty vierastyövoimaa.{{lähde|16.1.2011}} Suomessa eräs vanhimpia työajanseurantajärjestelmiä oli [[päiväpulkka]].
 
Teollistumisen myötä käyttöön otettiin kellokorttikoneet, joissa työntekijä leimasi oman kellokorttiliuskansa. Kone leimasi aikaleiman liuskaan, mutta laskenta tehtiin silti käsin. Perinteisiä kellokorttilaitteita ei juurikaan enää käytetä. Ne ovat korvaantuneet digitaalisilla leimauspäätteillä ja työajanseurantajärjestelmillä, joista saadaan työajat [[tietokone|tietokoneelle]] valmiiksi laskettuina. Työaikaraportit saadaan ohjelmallisesti valmiiksi laskettuna suoraan leimauksistatallennetuista työajoista.
 
Reaaliaikainen tuntikirjanpito on Suomessa nykyään pakollista jopa kuukausipalkkaisille työntekijöille.{{lähde|16.1.2011}} Työajanseurannan hyötynä on paitsi mahdollisuus työntekijän palkanmaksun ja paikallaolon seurantaseurantaan, myös mahdollisuus [[työaikapankki|työaikapankin]] käyttöön, sekä erilaiset asiakas, osasto, [[prosessi]] ja [[Projektinhallinta|projektikohtaisten]] työvaiheiden työkulujen ja keston seuranta.
 
Yksinkertaisimmillaan työajanseuranta voidaan toteuttaa esim. laskentataulukko-ohjelmalla. Reaaliaikaiset työajanseurantajärjestelmät, joilla työaikojen erittelyt ja laskennat hoituvat automaattisesti, ovat nykyään niin edullisia, että yhä useammin yrityksen tuntikirjanpito päätetään tehdä tietokonepohjaisesti. Nykyaikaiset internetpohjaiset ohjelmistot soveltuvat myös liikkuvan työvoiman seurantaan, jolloin työaikakirjaukset voidaan tehdä matkapuhelimella.
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_time_tracking_software Vertailu työajanseurantaohjelmista Wikipedian englannin kielisillä sivuilla.]
2

muokkausta

Navigointivalikko