Ero sivun ”Valpuri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 315 merkkiä poistettu ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Valpuri''' on naisen etunimi. Nimipäivä [[vappu]]na eli [[1. toukokuuta]]. ValpuriValpurin taustana on katolinenkatolisen pyhimyksen [[Pyhän Valburgan]] (710-25.2.779) pyhimyselämä.
Hän syntyi vuonna 710 Englannissa varakkaaseen perheeseen. Ajan tavan mukaan hänet laitettiin 10 vuoden ikäisenä luostariin. Kyseinen luostari oli tarkoitettu erityisesti naisille, jotka eivät menneet naimisiin. Se tunnettiin hyvästä koulutuksesta. Luostarissa häntä valmisteltiin lähetystyöntekijäksi tuolloin vielä ei-kristilliseen Saksaan.
Vuonna 1748 hän matkusti Wurttenbergiin avustamaan Saksan apostoliksi kutsuttua [[pyhää Bonifaciusta]]. Tämä oli ensimmäisiä, joka kutsui naisia mukaan lähetystyöhön.
Laivamatka Englannin kanaalin yli oli myrskyisä ja laiva joutui merihätään. Legendan mukaan Valpuri rukoili koko ajan polvillaan laivan kannella, kunnes laiva saapui satamaan. Sen tähden hän on yhä merimiesten suojelijatar ja suojelupyhimys myrskyä vastaan.
Aluksi Valpuri asui nunnaluostarissa, mutta siirtyi vuonna 761 Heidenheimin miesluostarin johtoon. Se oli saksalaisen lähetystyön tukipaikkoja. Johtamalla vaikutusvaltaista luostaria Valpurista tuli yksi tärkeimmistä naisista kristillisessä Euroopassa. Hän on hyvä esimerkki niistä etenemismahdollisuuksista, joita lahjakkailla naisilla oli pimeäksi väitetyllä keskiajalla.
Valpurin kerrotaan tehneen ihmeitä. Hän pelasti lapsen nälästä kolmella tähkällä ja rauhoitti raivotautisen koiran. Hänen kerrotaan myös pelastaneen lapsivuodekuumeessa olleen äidin. Niinpä Valpuri onkin suojeluspyhimys sairauksia, raivotautia, nälänhätää ja katoa vastaan sekä sairaiden, vastasynnyttäneiden ja maanviljelijöiden suojelija.
Kuten monissa legendoissa saattaa Valpurin legendoissakin olla totuuden siemen. Korkeasti koulutettu Valpuri saattoi tuntea parantavia kasveja.
Valpurin tarkkaa kuolinpäivää ei tiedetä. Heidenheimin luostarin vuosikirjoissa mainittaan 25. helmikuuta 779. Valpurin kuoleman jälkeen hänen johtamansa luostari menetti merkityksensä ja myöhemmin lakkautettiin. Valpurikin unohdettiin vuosisadaksi.
Sata vuotta myöhemmin paavi [[Hadrianus II]] julisti Valpurin pyhimykseksi ja hänen muistopäiväkseen tuli katolisessa kalenterissa kuolinpäivä 25.2. Hänen luunsa siirrettiin pyhimykseksi julistamisen jälkeen Eichstättin Pyhän ristin kirkkoon, joka on nykyään pyhän Valpurin benediktiiniläisluostari. Tästä tuli Valpurin muistopäivä Englannissa ja sitä kautta myös Pohjoismaissa.
 
 
[[Luokka:Nimet]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko