Tiaiset (suku)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiaiset
Talitiainen (Parus major)
Talitiainen (Parus major)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tiaiset Paridae
Suku: Tiaiset Parus
Linnaeus, 1758
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Tiaiset (suku) Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tiaiset (suku) Commonsissa

Tiaiset (Parus) on varpuslintujen lahkoon kuuluva lintusuku, johon kuuluu 53 lajia. Tiaisia voi tavata pääosin pohjoiselta pallonpuoliskolta ja Afrikasta.

Tiaiset ovat melko pienikokoisia ja kaikkiruokaisia. Ne ovat pääosin paikkalintuja ja muuttavat vain hyvin lyhyitä matkoja. Lajit asuvat enimmäkseen metsissä mutta ovat hyvin liikkuvia. Tiaiset uskaltautuvat yleensä tulemaan pihapiireihin ja hakevat mieluusti ruokaa lintulaudoilta. Tiaiset ovat kolopesijöitä,[1] ja niiden pesueet ovat suurikokoisia. Niiden ravintoon kuuluvat kesäisin etupäässä hyönteiset, ja talvisin ne syövät enemmän siemeniä.

Julkaistujen fylogeneettisten tutkimusten mukaan osaa lajeista on ehdotettu luokiteltavaksi uudelleen, mutta Birdlifen taksonominen ryhmä odottaa nähdäkseen miten koko suvun luokittelu muuttuu. Näihin kuuluuvat esimerkiksi balkanintiainen[2] ja taiwanintiainen.[3] Amerikkalaiset ornitologit taas luokittelevat pohjoisamerikkalasiet lajit sukuun Poecile.[4]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammitiainen (Parus carolinensis)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiaiset, monen pihapiirin piristys YLE. Viitattu 26.7.2013.
  2. Parus lugubris IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)
  3. Parus holsti IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)
  4. Parus carolinensis IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.7.2013. (englanniksi)