Homekoira

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suomen homekoirayhdistys ry)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Homekoira on koira, joka on opetettu tunnistamaan ja ilmaisemaan mikrobiperäisiä hajuja. Näitä hajuja syntyy mikrobikasvustoista ja niiden aineenvaihduntatuotteista. Mikrobiperäisiä hajuja voi tulla sisäilmaan rakenteiden mikrobi- eli homevaurioista sekä pinnallisista mikrobikasvustoista. Homekoira voi havaita myös alapohjasta tai yläpohjatilasta tulevia hajuja.

Ylivertaisen hajuaistinsa ansiosta koira pystyy haistamaan erittäin pieniäkin hajumääriä ilmassa ja tekemään hajuerottelua, jolloin se erottelee ympäristön hajuja toisistaan. Näin haistaminen on tehokkaampaa.

Homekoirat opetetaan ilmaisemaan vain mikrobiperäisiä hajuja. Homekoira ei saa ilmaista muita sisätiloissa löytyviä hajuja, kuten luteita tai VOC-yhdisteitä. VOC-yhdisteitä voi muodostua vähäisessä määrin myös mikrobikasvustoissa, mutta pääasiassa niitä tulee sisäilmaan rakennusmateriaaleista, siivousaineista ja muista asumiseen liittyvistä kemikaaleista. Homekoiran on tarkoitus paikantaa vain mikrobiperäisiä hajuja, jolloin koiran ilmaisusta tiedetään, mitä lähdetään etsimään tai epäilemään.

Homekoirien käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homekoiria käytetään paikantamaan sisäilmasta mikrobiperäisiä hajuja. Koira etsii tiloista ne kohdat, joissa se havaitsee homeen hajun. Jos hajua on laajalla alueella, koira ilmaisee ne kohdat joissa haju on voimakkain. Homekoiratarkastuksen voi tehdä kaikenlaisiin sisätiloihin, kaikentyyppisiin rakennuksiin.

Homekoiran tarkastuksen jälkeen ammattilaisen on tarkastettava koiran ilmaisemat kohdat ja tehtävä rakenteisiin sopivat selvitys- ja korjaustoimenpiteet.

Homekoiraa käytetään usein alkuselvitysmenetelmänä, kun halutaan selvittää, onko tilassa homevaurioita ja missä kohdassa mahdolliset vauriot ovat. Homekoiraa käytetään myös muun muassa korjausrakentamisen laadunvarmistukseen ja ennakoivaan tarkastukseen.

Homekoira on luotettava ja nopea keino selvittää asunnoissa homevaurioiden kohtia ja korjaustarvetta. Koira voi tarkastaa laajoja tiloja nopeasti, jolloin tarkastaminen on kustannustehokasta. Käytössä ei ole muita menetelmiä, joilla saisi vastaavasti paikannettua rakennuksista ne kohdat, joissa on havaittavissa homeen hajua.

Homekoiran koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Homekoirille opetetaan kosteusvaurioindikaattorimikrobien hajuja käyttämällä koulutuksessa laboratoriossa viljeltyjä mikrobikantoja ja homevaurioitunutta materiaalia. Homekoiran on osattava tehdä etsintätyötä, jotta se löytää mikrobikasvustoista tulevat hajut asunnosta. Homekoiraa käyttää koiran ohjaaja, joka on myös kouluttanut koiran ja vastaa koiran osaamistasosta.

Homekoiraohjaajia koulutetaan noin 1,5 vuotta kestävässä ammatilliseen osaamiseen tähtäävässä koulutuksessa Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän koulutuslinjalla. Koulutuksessa opiskellaan teoriaopintoina rakennustekniikkaa, sisäilma-asioita yleisesti, mikrobiologiaa, yrittäjyyttä, asiakaspalvelua, koiran ohjaamista ja koiran biologiaa. Koulutuksen aikana homekoiraohjaajat kouluttavat oman koiran, ja koulutus päättyy koiran lopputestiin.

Homekoiraohjaajan sisäilmaosaaminen ja rakennetekninen koulutus vaikuttavat siihen, miten homekoiratarkastuksen raportointi tapahtuu ja miten laaja homekoiratarkastus on.

Toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa homekoiratoiminta ja homekoiraohjaajien koulutus on muuhun Eurooppaan nähden verrattain runsasta ja ammattimaista.

Suomessa on noin 50 homekoirayrittäjää (vuonna 2018), joista noin puolet kuuluu Suomen homekoirayhdistys ry:hyn. Suomen homekoirayhdistys ry on perustettu vuonna 2016. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja tukea homekoira-alaa ja tukea alalla toimivia yrityksiä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää koulutuksia ja luentoja sekä järjestää tilaisuuksia, jotka tukevat homekoira-alan ammatillista kehittymistä. Yhdistyksen jäseneksi on pääsyvaatimukset, lähes kaikki yhdistyksen jäsenet ovat käyneet 1,5 vuotta kestävän homekoiraohjaajan koulutuksen Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä.

Homekoiraohjaajan ammattinimike ei ole suojattu.