Shaduf

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shaduf Virossa.

Shaduf tai Shadouf on peltojen kasteluun käytetty vipua ja vastapainoa hyödyntävä vedennostotyökalu. Suomeksi laite tunnetaan nimellä vintti, kaivonvintti tai vinttikaivo. Shaduf on alkujaan keksitty Mesopotamiassa ja se esitetty Sargonidien sinetissä noin vuonna 2000 eaa.[1] Shaduf on vielä nykyäänkin käytössä laajalti Afrikassa ja Aasiassa peltojen kastelussa.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shaduf rakentuu pystyssä olevasta rungosta, jonka päällä vaakatasossa on seiväs tai hirsi siten, että noin viidesosa siitä on rungon toisella puolella. Seipäästä muodostuu vipu siten, että vastapaino on lyhyemmässä osassa ja pidemmässä osassa on vedennostoon tarkoitettu ämpäri tai nahkapussi tai bitumiin kastettu ruokokori. Ämpäri on usein muotoiltu siten, että se tyhjenee helposti. Oikein tasapainotettuna vastapaino nostaa noin puolet veden painosta, jolloin nostoon ja tyhjän ämpärin laskuun tarvitaan suunnilleen yhtä paljon voimaa. Samalla periaatteella toimivia nostokeventimiä käytetään yleisesti kuomien käsittelyssä varastoissa ja tehtaissa.

Tällaisia kevennetyllä vedennostimella siirretään vettä tyypillisesti kasteluvesialtaasta toiseen tai kasteluojaan, joka johtaa veden pellolle. On arvioitu, että shadufilla pystyy yksi mies siirtämään noin 2500 litraa vettä päivässä. Maksimi nostokorkeus on noin 3 metriä.[2] [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Needham, Joseph: Science and Civilisation in Chin. Cambridge University Press, 1965. ISBN 9780521327282. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Practical Answers - käsipumput
  3. ASABE technical paper