Rekisteriseloste

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rekisteriseloste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisteriseloste on Suomessa vuonna 1999 voimaan tulleen henkilötietolain henkilörekisterinpitäjältä edellyttämä asiakirja, josta selviävät muun muassa rekisterinpitäjän yhteystiedot, käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn tarkoitus sekä tietojen luovuttamisen ja suojaamisen periaatteet. Selosteen on tarkoitus kertoa siihen tutustuvalle henkilölle, mitä tietoja ko. rekisteriin on kerätty, missä tarkoituksissa niitä käytetään, kenelle tietoja luovutetaan jne. Rekisteriseloste laaditaan kaikista henkilörekistereistä. Siitä ilmenee, kuka on henkilötietojen käsittelystä vastaava rekisterinpitäjä. Samaan henkilörekisteriin luetaan kuuluviksi kaikki ne tiedot, joita käytetään samassa käyttötarkoituksessa. Samaan rekisteriin voi kuulua automaattisen tietojenkäsittelyn avulla käsiteltäviä tietoja sekä esimerkiksi paperisella lomakkeella olevia tietoja, jos näitä kaikkia tietoja käytetään rekisterinpitäjälle kuuluvan saman tehtävän hoitamisessa.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisteriseloste on pääsääntöisesti pidettävä jokaisen saatavilla rekisteripitäjän toimipaikassa. Jos rekisterinpitäjällä on useita toimipaikkoja, seloste on pidettävä nähtävillä kaikissa toimipaikoissa. Jos palvelua käytetään tietoverkossa, rekisteriseloste tulee liittää verkkopalvelun yhteyteen. Tästä velvollisuudesta voidaan kuitenkin poiketa, jos se on välttämätöntä valtion turvallisuuden, puolustuksen tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi, rikosten ehkäisemiseksi tai selvittämiseksi taikka verotukseen tai julkiseen talouteen liittyvän valvontatehtävän vuoksi.

Muuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos rekisterinpitäjä muuttaa suorittamaansa henkilötietojen käsittelyä, tulee sen myös täydentää tai päivittää rekisteriseloste tätä muutosta vastaavaksi. Rekisterinpitäjän on huolehdittava laatimansa selosteen ajantasaisuudesta ja siitä, että se antaa todenmukaisen kuvan henkilötietojen käsittelystä. Myös rekisterinpitäjän yhteystietoja ja yhteyshenkilöitä koskeva informaatio täytyy pitää ajan tasalla. Rekisteriselosteen muuttaminen tai täydentäminen ei luo rekisterinpitäjälle oikeuksia henkilötietojen käsittelyyn. Tämä tarkoittaa esim. sitä, ettei rekisterinpitäjä saa laajentaa tietojen käyttötarkoituksia tai luovuttaa tietoja pelkästään sillä perusteella, että asiasta kerrotaan rekisteriselosteessa. Ennen kuin rekisterinpitäjä tekee muutoksia henkilötietojen käsittelyyn, sen tulee arvioida, millä edellytyksin suunnitellut muutokset ovat mahdollisia. Onko niihin tarpeen pyytää rekisteröityjen henkilöiden suostumus vai riittääkö, että heille kerrotaan muutoksista etukäteen. Tietosuojavaltuutetun toimistolta voi tarvittaessa kysyä ohjausta näissä asioissa.

Rekisteriselosteen laatimisvelvollisuudesta ja sisällöstä säädetään henkilötietolain (523/1999) 10 §:ssä.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.tietosuoja.fi/fi/index/materiaalia/lomakkeet/rekisteri-jatietosuojaselosteet.html Tietosuojavaltuutetun toimisto 6.5.2014.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523#L2P10 Finlex Henkilötietolaki 22.4.1999/523.