R.I.P. (nuortenromaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

R.I.P. on vuonna 1993 ilmestynyt Tuija Lehtisen kirjoittama nuortenkirja, joka kertoo R.I.P.-nimisen bändin roudarina toimivasta 17-vuotiaasta Saska-nimisestä pojasta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saska Jokunen lopettaa lukion kesken huomattuaan, ettei se ole hänen juttunsa, ja ryhtyy roudaamaan serkkunsa Hassen "R.I.P."-bändin laitteistoa keikoilla, ja kirjoittaa bändille sanoituksia.

Bändin suosio kasvaa kasvamistaan niin omassa kaupungissa kuin sen ulkopuolellakin, ja koska bändin jäsenillä on liian kiire harjoittelun, keikkailun ja itsestään jonkinlaisen huolesta pitämisen kanssa, ei heille jää aikaa ihailijakirjeisiin vastaamiseen, vaan he sälyttävät työn Saskan niskoille. Salaperäinen "Runotyttö"-nimellä kirjoittava tyttö alkaa kiinnostaa Saskaa: hän on täysin erilainen, kuin kaikki muut kirjeiden lähettäjät. Saska laittaa kaikki Runotytön kirjeet omaan talteensa, ettei Hasse saisi niitä käsiinsä ja kiinnostuisi tytöstä.

Kun bändillä alkaa mennä yhä vain lujempaa, heille tarjotaan levytyssopimusta, ja pojat alkavatkin levyttää. Samoihin aikoihin tapahtuu jotain outoa: Hasse sammuu lavalle, nukkuu monta päivää eikä ole minkäänlaisessa esiintymiskunnossa. Bändin muut jäsenet pakottavat Saskan, Hassen täydellisen kaksoisolennon, menemään lavalle Hassen sijaan.

Samaan aikaan esiintyessään R.I.P.:n kanssa Saska kertoo vaikka toiselle puolelle Suomea bändin perässä seuraavalle bändäri Nikitalle muistojaan lapsuudenrakkaudestaan Emmasta, yrittää jäljittää punahiuksista tyttöä, johon on ihastunut, selvittää, kuka Runotyttö todella on, ja päästä perille Hassen sekoiluista.

Lopulta paljastuu, että Hasse käyttää piristäviä lääkkeitä pysyäkseen hereillä keikkaillessaan, ja unilääkkeitä pystyäkseen nukkumaan. Lopulta Hassen alettua laulaa hotellihuoneessa tyhjin silmin lastenlauluja Saska kertoo Hassen lääkesekoiluista tämän vanhemmille, jolloin Hasse viedään vieroitushoitoon.

Lopuksi herkästi ja tunteellisesti laulavasta Saskasta tehdään R.I.P.:n solisti. Saska myös selvittää jokaisen mysteerinsä, kun Runotyttö paljastuu bändäri Nikitaksi, ja hänen ihailemansa punahiuksinen tyttö on todellisuudessa hänen lapsuudenrakkautensa Emma.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saska – Saska on 17-vuotias nuori mies, joka jätti lukion kesken huomattuaan, ettei opiskeleminen sopinut hänelle, ja ryhtyi roudaamaan serkkunsa Hassen bändin laitteistoa ja kirjoittamaan sille kappaleita. Saskalla on vanhempiensa lisäksi myös pikkusisko.
  • Hasse – Hasse on hyvä-ääninen serkkuaan Saskaa muutaman vuoden vanhempi nuorimies, joka vaikuttaa oman bändinsä Rest In Peacen solistina paahtaen täysillä eteenpäin niin lujaa kuin jalat kantavat. Hänen mottonsa onkin "Levätään vasta haudassa".
  • Nikita – Nikita on teinityttö, jonka Saska tuntee R.I.P.:n keikoilta. Nikitan oikea nimi on Niina, mutta juuri kukaan ei kutsu häntä sillä nimellä. Nikita juoksee bändin perässä ympäri Suomea mennen Lappiin asti vain nähdäkseen bändin ja ihannoimansa Hassen uudestaan ja uudestaan.
  • Antero – Antero on Saskan tavoin R.I.P.:n roudari. Hän on jykevärakenteinen mies, joka ei vähästä hätkähdä. Antero viettää usein yönsä hotellihuoneessa Saskan kanssa ennen keikkojen alkua, ja sopii aikatauluista tapahtumanjärjestäjien kanssa.
  • Mika, Lothar & Eppu – Mika, Lothar ja Eppu ovat R.I.P.-bändin toiset jäsenet. Lothar on vankkarakenteinen mies, joka vaikuttaa rummuissa, vaikkei olekaan erityisen hyvä soittamaan niitä. Mika ja Eppu toimivat kosketinsoittimissa ja bassossa; Mika on kiivasluonteinen, helposti ärsyyntyvä ja suuttuva mies, ja Eppu saakin usein olla rauhoittelemassa häntä.