Muistokirjoitus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Nekrologi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Haymarketin verilöylyn muistokirjoitus

Muistokirjoitus eli epitafi on hautakiveen, muistomerkkiin tai suurempaan monumenttiin kirjattu teksti.

Muistokirjoitus voi noudattaa vakiintunutta kaavaa, olla kirjallinen lainaus tai olla täysin omaperäinen teksti. Omaperäiset tekstit olivat varsinkin vanhastaan usein lyhyitä ja ytimekkään sukkelia, joskus jopa ironisia, hirtehishuumorin sävyttämiä tai nöyrtymiseen johdattavia viitaten ihmisen mitättömyyteen ajan ja iäisyyden edessä.

Lehtiin kirjoitettu muistokirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistokirjoitus voi myös olla sanoma- tai aikakauslehdessä julkaistu kuolinkirjoitus (nekrologi), joka esittelee yleisesityksen edesmenneen merkkihenkilön elämänvaiheista ja pyrkii asettamaan oikeisiin mittasuhteisiin tämän merkityksen sillä elämänalueella tai niillä elämänalueilla, joissa tämä on varsinaisesti merkittävimmän elämäntyönsä tehnyt. Vaikka poikkeuksiakin on, nekrologit kirjoitetaan pääsääntöisesti kunnioittavassa sävyssä.

Useat tiedotusvälineet kirjoittavat jo etukäteen valmiiksi aihiot sellaisille merkkihenkilöille, joiden tiedetään kamppailevan vaikeiden sairauksien kanssa, jotka ovat merkittävän iäkkäitä tai joiden elämäntyö on niin mittava ja merkittävä, että se ansaitsee laveamman käsittelyn kyseisessä tiedotusvälineessä, kun ja jos tämä henkilö odottamatta tai odotetusti menehtyy.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Muistokirjoitus.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.