Meera

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Meera Bai)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meera

Meera, tunnetaan myös nimellä Mirabai (मीराबाई; n. 1498 – n. 1546), oli 1500-luvun intialainen hindulainen mystinen runoilija ja Krishnan palvoja. Hänen alkuperäinen nimensä oli ’Mihira’, mutta runoudessaan hän esitteli nimensä muuttuneessa Meera-muodossa Rajasthanin aksentin ansiosta, ja siksi tuli tunnetuksi Meerana. Hän on juhlittu bhaktipyhimys, erityisesti Pohjois-Intian hinduperinteessä.[1]

Mirabai syntyi kuninkaalliseen rajputperheeseen Kudkissa, Palin alueella, Rajasthanissa, ja hän vietti lapsuutensa Mertassa, Rajasthanissa. Hänet mainitaan Bhaktamalissa, mikä vahvistaa, että hän oli laajalti tunnettu ja rakastettu hahmo bhakti-liikkeen kulttuurissa noin vuonna 1600 jKr. Useimmissa Meeraa koskevissa legendoissa mainitaan hänen peloton piittaamattomuutensa sosiaalisista ja perheen käytännöistä, omistautumisensa Krishnalle sekä tämän kohtelu aviomiehenään ja appivanhempiensa vainotuksi tuleminen uskonnollisen antaumuksensa vuoksi. Hänestä on tehty lukuisia kansantarinoita ja hagiografisia legendoja, jotka ovat epäjohdonmukaisia ​​tai yksityiskohdiltaan hyvin erilaisia.

Miljoonat hartauslaulut, jotka ylistävät Krishnaa intohimoisesti, katsotaan Mirabain ansioksi intialaisen perinteen mukaan, mutta tutkijoiden mukaan vain muutaman sadan uskotaan olevan aitoja, ja aikaisimmat kirjalliset muistiinpanot viittaavat siihen, että lukuun ottamatta kahta virttä, suurin osa kirjoitettiin muistiin vasta 1700-luvulla. Monet Meeralle kuuluneet runot ovat todennäköisesti säveltäneet myöhemmin muut Meeraa ihailleet runoilijat. Nämä laulut tunnetaan yleisesti bhajanina ja ne ovat suosittuja kaikkialla Intiassa. Hindutemppeleitä, kuten temppeli Chittorgarhin linnoituksessa, on omistettu Mirabain muistolle. Legendoja Meeran elämästä, joiden aitous on kiistanalaista, on käsitelty elokuvissa, sarjakuvissa ja muussa suositussa kirjallisuudessa nykyaikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mira Bai Encyclopædia Britannica. Viitattu 4.4.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]