Lyhty (yhdistys)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lyhty ry)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry on vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, jonka päätavoitteena on toimia kehitysvammaisten ja heidän omaistensa hyvinvoinnin edistämiseksi. Lyhty ry tarjoaa aikuisille kehitysvammaisille asumis- ja oppimispalveluja ja työ- ja päivätoimintaa. Lisäksi yhdistys järjestää kulttuuritapahtumia, koulutusta ja vapaa-ajan toimintaa. Lyhdyn eettisenä toimintaperiaatteena on toimia aktiivisesti yhteiskunnan kehittämiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi.[1]

Lyhdyn työpajoja ovat:

  • Taide ja tekstiilityöpaja Luovilla, jossa on mahdollista ilmaista ja kehittää itseään käsityön, muotoilun ja erityistaiteen keinoin.
  • Kulttuurityöpaja Valo, joka tarjoaa työpaikkoja esittävän taiteen parissa toimiville kehitysvammaiselle aikuiselle. Kultturityöpaja Valossa toimii mm. Pertti Kurikan nimipäivät, Kalle Salonen Jazzband sekä Radio Valon media-asema.
  • Radiotyöpaja Valo, jonka ohjelmaa voi seurata osoitteessa www.radiovalo.fi. Radio Valo on tuottanut ohjelmasisältöjä mm. Radio Helsingille ja Basso Radiolle sekä Kotimaa24:n toimitukselle.
  • Ulkotyöpaja Lato, jossa työskennellään monipuolisesti pihoilla, puutarhoissa ja metsässä vuodenaikojen mukaan rytmitetyissä tehtävissä.
  • Kahvilatyöpaja, jossa työhön sisältyy kahvilapalvelun asiakaspalvelu- ja ruoanvalmistustehtäviä sekä kahvilapalvelun perustyötehtäviä.
  • Erillistyöpaikat, joissa työtehtävät ja tukitoimet räätälöidään yksilöllisesti jokaiselle erikseen.
  • Oppimisyksikkö Lamppu, jossa on mahdollisuus peruskoulussa hankittujen tietojen täydentämiseen ja arkielämän taitojen vahvistamiseen.

Lyhdyssä toimii myös valokuvaustyöpaja, joka on vuodesta 2001 tehnyt yhteistyötä valokuvaaja Pekka Elomaan kanssa. Työryhmän yhteisprojekteja ovat mm. Oikealla planeetalla (2005)[2] ja Hyvää päivää, herra Holbein? (2009–)[3]. Holbein -sarjan innoittajana on ollut renessanssimaalari Hans Holbein nuoremman (1497–1543) muotokuvat. Mikkelin valokuvakeskus on julkaissut kyseistä sarjaa esittelevän kirjan sekä suomeksi[4] että englanniksi[5]. Projektin teoksia nähtiin Keravan taidemuseon näyttelyssä Kuka painoin nappia Herra Holbein?[6] vuonna 2015 [7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhty ry lyhty.fi.
  2. Oikealla planeetalla Elomaa, Pekka.
  3. Hyvää päivää, herra Holbein. Elomaa, Pekka..
  4. Pekka Elomaa & Lyhdyn työryhmä: Hyvää päivää, herra Holbein. Toimittaneet Pekka Elomaa ja Olli Jaatinen (2014) ISBN 978-952-93-1683-0 (fi). Mikkelin Valokuvakeskus.
  5. Pekka Elomaa & Lyhty Workshop: Nice To Meet You Mr Holbein. Edited by Pekka Elomaa and Olli Jaatinen (2014) ISBN 978-952-93-1684-7 (en). Mikkelin Valokuvakeskus.
  6. Kuka painoi nappia, herra Holbein? Sinkka.
  7. Frilander, Aino.: Punkkari Pertti Kurikka esiintyy renessanssi­muotokuvissa Keravan taidemuseossa. Helsingin Sanomat. 12.2.2015. Arkistoitu 19.5.2015. Viitattu 17.5.2015.