Keskustelu:Taikuus (yliluonnollinen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä pitäisi kai yhdistää artikkeliin taikuus (yliluonnollinen). Ainakin minusta magia on sama asia kuin taikuus tuossa merkityksessä. En kuitenkaan tee tätä, sillä joku voi tietää paremmin. Miten on?

Kannatan. Yleensä puhutaan magiasta, kun tarkoitetaan tuossa 'taikuus'-artikkelissa puhuttuja asioita. Tunnen monia ihmisiä, joiden uskontoon kuuluu olennaisena osana magian harjoittaminen, mutten yhtäkään joka kutsuisi sitä taikuudeksi. Oan 30. elokuuta 2006 kello 13.01 (UTC)
Magia on vain osa taikuutta ja toisaalta magia on vain hienosteleva nimitys taikuudelle. Kaikkea magiaa voidaan kutsua taikuudeksi, mutta kaikkea (yliluonnollista) taikuutta ei tavata kutsua magiaksi. Magia tulee alun perin persialaisesta taikuudesta (ks. maagi) ja sanalla viitataan edelleen varsinkin tiettyihin taikuusperinteisiin. Ei ole mitään mieltä väittää harjoittavansa magiaa mutta ei taikuutta, koska magia on taikuutta. Minä en harjoita mitään uskontoa, mutta tiedän joidenkin suomalaispakanoiden harjoittavan nimen omaan taikuutta taikuuden nimellä. Esimerkiksi suomalaisia juhannustaikoja tai shamaanin taikuutta tuskin sanottaisiin magiaksi ellei välttämättä haluttaisi hienostella. Koska yliluonnollinen taikuus vastaa täsmälleen tämän artikkelin sisältöä ja magia on epämääräisempi sana, vaihdan artikkelin nimeksi jälleen taikuus (yliluonnollinen). Tuohirulla 1. lokakuuta 2006 kello 20.01 (UTC)
En vastusta nimenmuutosta. Pääasia että nämä melko lyhyet artikkelit saadaan saman nimen alle kun näillä käsitetään yleisesti samaa asiaa. --Alphaios 1. lokakuuta 2006 kello 20.19 (UTC)
Olkoon näin. Tuo "magia-sana on vain hienostelua" ei kuulostaa järin hyvältä lähtökohdalta artikkelin rakentamiseksi (edelleenkin väittäisin että valtaosa uskonnollisesta taikuudesta kulkee sanan 'magia' alla - olen kuullut myös monen shamaanisesta perinteestä ammentavan nimittävän sitä magiaksi), mutta pääasia että nämä kaksi artikkelia ovat nyt yhdessä; pohjimmiltaanhan kyse on kuitenkin samasta asiasta. Oan 3. lokakuuta 2006 kello 20.11 (UTC)
YSA:n mukaan termiä "taikuus" ei käytetä. Sen sijaan käytössä on aiheen tiimoilta termit magia, kansanusko, musta magia, loitsut, noituus, okkultismi, taiat, taikausko, uskomukset, uusnoituus, wicca ja voodoo. YSAn mukaan "magia" korvaa termin "taikuus". Lisäksi googlettamalla "magia" on yli kaksi kertaa yleisempi sana kuin "taikuus". --Alphaios 26. huhtikuuta 2007 kello 18.24 (UTC)

Kielitoimiston sanakirja:

  • taikuus: taikojen käyttö luonnon ja kohtalon voimien hallitsemiseksi, magia, noituus.
  • magia: taikuus, taikominen. Musta magia pahoihin voimiin turvautuva magia, noituus.
  • noituus: taikuus, magia.
  • taika: 1. menettely(tapa) jollaisilla on uskottu saatavan luonnonvoimat tms. hallintaan; vrt. taikatemppu. "Uudenvuoden taiat. Taian voima. Lemmennostatus-, juhannustaika. Tehdä taika, taikoja."
  • Magia-alkuisia sanoja on magiikka: taikavoimaisuus, taianomaisuus, maagisuus, magia.
  • Taik-alkuisia sanoja ovat taika, taikaesine, taikaisku, taikajuoma, taikakalu, taikakeino, taikalamppu, taikamenot, taikaneliö, taikapeili, taikapiiri, taikasana, taikasauva, taikatemppu, taikausko, taikauskoinen, taikauskoisuus, taikavarpu, taikavoima, taikaympyrä, taikoa, taikuri ja taikuus. --Thi 26. huhtikuuta 2007 kello 18.39 (UTC)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Harvinaisen kiinnostava artikkeli. Täyttää mielestäni lupaavan kriteerit. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 26. joulukuuta 2018 kello 11.32 (EET)[vastaa]

Mua vähän epäilyttää tuon Maagisen eläimen luotettavuus. Esimerkiksi abrakadabran alkuperä ei ainakaan varmuudella ole sumerilainen (ja vaikka itse sanan juuret ovat siellä, niin taikuusperäisenä ilmiönä se ei ole sumerilainen). --PtG (keskustelu) 1. tammikuuta 2019 kello 18.58 (EET)[vastaa]
Tosi, laitoin selvennyspyynnön tuohon maagiseen eläimeen – miten sekin määritellään? Artikkeli on kaiken kaikkiaan vähän sekavan oloinen, mutta en tyrmää tällä tasolla. --Höyhens (keskustelu) 13. tammikuuta 2019 kello 15.55 (EET)[vastaa]
Määritelmää ja johdantoa pitäisi hioa, nyt siellä ei ollenkaan lue, että taikuus perustuu uskomuksiin eikä luonnontieteeseen. -93.106.150.29 13. tammikuuta 2019 kello 16.24 (EET)[vastaa]

Ei kannatusta. --PtG (keskustelu) 24. tammikuuta 2019 kello 21.18 (EET)[vastaa]

Artikkelin nimessä turha täsmenne[muokkaa wikitekstiä]

Täsmenne "yliluonnollinen" on nähdäkseni ihan turha, koska sana taikuus tarkoittaa ainoastaan yliluonnollisia uskomuksia (ks. Kielitoimiston sanakirja, ylläkin lainattu). Taikurin työstä ja taikatempuilla viihdyttämisestä sanaa ei käytetä. -93.106.150.29 13. tammikuuta 2019 kello 16.21 (EET)[vastaa]

Samaa mieltä. --Höyhens (keskustelu) 13. tammikuuta 2019 kello 18.09 (EET)[vastaa]