Keskustelu:Internetin historia Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huomioita lähteistä

[muokkaa wikitekstiä]

Aloittelin lisäämään tähän artikkeliin lähteitä pikkuhiljaa suuntana uusimmista vanhimpiin. --Zache 23. helmikuuta 2007 kello 06.30 (UTC)

! rivin alussa tarkoittaa, ettei artikkelin listassa ole varmistettua lähdettä. (tosin Ylen tapauksissa varmaan Tuijan Aallon alkuperäinen lista Radion internet historiasta kävisi lähteeksi)

1994

  • Pistin Alman historiikin OtaOnlinen lähteeksi, mutta siitä on paljon englanninkielistä tutkimusta, jos joku viitsii selata googlella jonkin paremman.

1995

1996

  • Ylen radiokanavien nettiin tulon kohdalla pidän Tuija Aallon (ylen radion uusienpalveluiden kehityspäälikkö) alkuperäistä listaa riittävän hyvänä lähteenä.
  • ! MTV3 Jyrki
  • ! Yle Helsinki kamera

1997

1998

1999

  • ! Radiomafia aloittaa streamaamisen 1999, webarchiven ja nyysseisä tuo on näin, mutta mitään varsinaista aloitusilmoitusta en löytänyt

2000

  • Kultakalalle olisi varmaan parempikin lähde kuin tuo nerokala archive.org:ssa, esim rekaksois, mutta tuossa homma oli sopivan selkeästi esitetty.

2002

  • Ralliradio luultavasti streamattiin ensimmäisen kerran 2001 eikä 2002, vaatii varmistuksen

2003

  • ! Yle RSS
  • ! Blogit

2004

  • Creative Commonssin lähde viittaa web archiveen, tuon pdf:n nykyisen sijainnin voisi etsiä jostain

2005

  • ! X-stage:n avaukselle 2005 ei ole tuossa varmistettua lähdettä (tosin tieto on oikea)
  • ! Iskelmä radio podcastauksen aloittamisesta puuttuu lähde (archive.org:n perusteella tieto on oikein)

Poimittu poistoäänestyksestä:

Lähdeviitteistä: Tieto Radio Finlandin aol-sähöpostiosoitteesta perustuu Juhani Niinistön, entisen Radio Finlandin päällikön suulliseen kertomaan, vastaavasti tieto A2000+ -ohjelmasta perustuu ohjelmaa tekemässä olleen Carl-Magnus Dumellin suulliseen kertomaan. Tuija Aalto 5. lokakuuta 2006 kello 05.09 (UTC)

Niinistö tuntuu muistavan nyt jotain pahasti väärin tai jossain on tapahtunut väärintulkintaa. America Online -palvelu perustettiin vasta 1990-luvun alkuvuosina ja internet-domain aol.com rekisteröitiin vasta 1995. Jonkinlainen esimuoto oli kyllä olemassa jo 1983-84, mutta se oli tuolloin (kuten AOL:kin vielä alkuvuosinaan) lähinnä firman omalla softalla käytettävä kaupallinen BBS joka ei ollut mitään internet-kytkentää nähnytkään. Poistan koko "rfinland@aol.com"-maininnan. Viznut 5. heinäkuuta 2011 kello 10.52 (EEST)[vastaa]

Artikkelin alkuperä

[muokkaa wikitekstiä]

Aika lailla samanlaista tekstiä löytyy googlen cachesta: http://64.233.161.104/search?q=cache:wUfeWBgxmh4J:x-stage.yle.fi/node/1520+%22+palkitaan+Espanjan+parhaana+viihdesaittina.+Kansainv%C3%A4liset+markkinat%22&hl=en

Muutenkin tällaisen sivun sopivuutta tänne voi ajatella. -- Jniemenmaa 20. lokakuuta 2005 kello 06:04:26 (UTC)

Siirretty artikkelista koska linkki ei toiminut Jniemenmaa 20. lokakuuta 2005 kello 10:26:19 (UTC)

Sen ensimmäiset julkaisin keväällä X-Stagella projektissa http://x-stage.yle.fi/internethistoria

Artikkelin alkuperäinen näkökulma oli, miten suomalainen media, niin sähköinen kuin printtikin, ovat ottaneet internetin avukseen yleisöjensä tavoittamiseksi. Verkossahan syntyi myös itsenäisiä medioumeja, uudenlaisia yhteisöllisiä ilmiöitä, joilla ei ole mitään yhtymäkohtaa perinteiseen mediaan mutta jotka kiistämättä ovat joukkoviestimiä. Suomalaismediaa verkossa mitä suurimmassa määrin. Miten ne pitäisi huomioida tässä artikkelissa vai ei mitenkään, vesittyykö artikkelin näkökulma sitten jo liikaa?

Tuija Aalto 18. tammikuuta 2006 kello 11.10 (UTC)

Mitä puuttuu?

[muokkaa wikitekstiä]

Varmasti listalle sopisi mainiosti BBS-trendi, joka oli voimissaan 1980-luvulla. En ole ekspertti siinä asiassa, mutta ehkäpä linkitys mm. [1] olisi paikallaan. Joku lisännee kommentin sopivaan kohtaan historialistausta?

Suomalaismedia.. hm, miten se nyt ymmärtääkää, mutta toinen juttu on demoscene, joka jollain tavalla ainakin Assemblyjen myötä näkyy verkossa, vai kuinka on?

Creative Commons on jyrännyt myös Suomeen vahvemmin tänä vuonna. En tätäkään lisää historialistaukseen, mutta ehkäpä se sopisi?

Hyvä juttu tämä muuten on!

Radiofinlandilla www osoite vuonna 1984. Mahtoiko olla? Eikös www ole paljon nuorempi ilmiö? --Teveten 3. lokakuuta 2006 kello 15.38 (UTC)

Artikkelista World Wide Web: "WWW:n kehitti Tim Berners-Lee vuonna 1990 työskennellessään CERNissä". Ei liene epäselvää että väite on a) posketon ja b) valheellinen. --Agony (403) 3. lokakuuta 2006 kello 15.40 (UTC)

Radiofinlandilla oli sähköpostiosoite tuolloin, jutussa todetaan, ei www. Tuija Aalto 4. lokakuuta 2006 kello 21.37 (UTC)

Onko jokin erityinern syy käyttää historiasta puhuttaessa preesenssiä?

Ei ole erityistä syytä preesensin käyttöön. --Tuija Aalto 2. marraskuuta 2008 kello 22.30 (EET)[vastaa]

"Maailmalla" kohdat

[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin tuohon one-linerit kansainvälisesti merkittävistä asioista, toivon että auttaa hahmottamaan tuota listaa laajemmassa kontekstissa. Noihin ei ole tarkoitus pistää kuin tosiaan jokin yksittäinen kansainvälisesti merkittävä tapahtuma tasoa WTC:n terrori-iskut. En ole varma onko tuo hyvä idea, joten tämä on kokeilu. --Zache 9. kesäkuuta 2007 kello 14.25 (UTC)

Artikkelin muoto

[muokkaa wikitekstiä]

Ei tämmöstä voi kirjoittaa luetteloksi, kun ei ole kriteeriä, mitä luetteloon tulee tai ei. Sen sijaan aihe sopii hyvin tavalliseksi artikkeliksi (myös joku aikajanatyyppienn ratkaisu voi olla mahdollinen). Eli pitäis muuntaa artikkelin luettelomuoto pois. --Cyborg Orangutan model-123 15. tammikuuta 2008 kello 09.38 (UTC)

Ehtipä se olla kuukauden luettelo nimellä. Minulle on ihan sama millä nimellä tämä on ja olin tyytyväinen edellistä edeltäväänkin nimeen, mutta puolustan nykyistä sisältömuotoa ainakin jos vaihtoehtona on kirjoittaa sisältö leipätekstiksi. Nykyisessä muodossa tuota on helppo päivittää, sen hahmottaa helposti ja vastaavia artikkeleita on muitakin. Lisäksi artikkeli on voittanut nykymuodossaan poistoäänestyksen. Miten muuten "aikajanatyyppinen" eroaisi nykyisestä tilanteesta? --Zache 15. tammikuuta 2008 kello 09.49 (UTC)
Luettelo on joka tapauksessa mahdoton, semmoisiin pitää olla joku selvä kriteeri, mitä otetaan mukaan ja mitä ei. Aikajana ei eroasi kai mitenkään, mutta silloin artikkelissa olisi hyvä olla muunkinlaista tekstisisältöä. --Cyborg Orangutan model-123 15. tammikuuta 2008 kello 09.53 (UTC)
Tämä on kyllä nykyisellään todella hankala artikkeli. Juttelin jo Tuijankin kanssa Twitterissä, mutta pari huomiota: 1) Suomalainen internetkulttuuri syntyi, elää, ja voi hyvin ilman perinteistä mediaa. Nyt Yle mainitaan vaikka kuinka useasti, mutta Pelit BBS ja Assyt (esimerkkeinä) jää kokonaan pois. Avoimesta lähdekoodista ja siihen liittyvästä kulttuurista ei myöskään mitään - esim Linux mun mielestä on jonkin verran merkittävämpi teko kuin joku satunnainen Ylen verkkosivu kolme vuotta sitten. Voisin korjatakin näitä artikkeliin - tiedän, mutta pyrin herättämään keskustelua lähinnä siitä, mitä tähän artikkeliin halutaan, mikä sen kulma on, miksi tällaista halutaan, kenelle sitä tehdään ym. Mun mielestä, jos joku tulee nyt lukemaan artikkelia, saa käsityksen, että Yle on suomalaisen internetkulttuurin edistäjä. Se on virheellistä tietoa. Jos halutaan kertoa siitä, miten suomalainen perinteinen media otti internetin käyttöön, otsikko pitää vaihtaa. Internetkulttuuria mun mielestä parhaimmillaan on jutut tyyliä naula ircissä, assyt ja J Korpela nyysseissä. Tuota aikaa eläneistä monet tunnistaa varmasti nämä ilmiöt nimenomaan internetkulttuurina. Tuoreimpina vaikkapa Pasiradio. Sen sijaan joku internetradio Mikael on ihan turha ja tukee lähinnä ajatusta siitä, että suomalainen internetkulttuuri on Ylen ja parin muun median ansiota. Ottomatias (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 14.48 (EEST)[vastaa]
Lisäsin Assyt, unix vilahtaa nykyisellään esittelytekstissä. Pelit BBS ehkä? ei nyt löydy lähdettä niin jää mainitsematta.

Linux on asiana merkittävä, mutta suomalaisen (varhaisen) internetkulttuurin osana? Scene/demo-kulttuuri oli aika kova ilmiö tuossa purkkiaikakaudella, merkittävämpää kuin monet tällä hetkellä mainituista asioista.--Seegge (keskustelu) 5. marraskuuta 2013 kello 13.44 (EET)[vastaa]

pari ongelmaa

[muokkaa wikitekstiä]

Ajattelin poistaa tuosta listauksesta erinäisiä ajankohtia jotka menee topicin ulkopuolella, ainakaan Ylen maanpäälliset digitaaliradiolähetykset eivät ole mitenkään internetiin liittyviä asioita, ei vaikka ihan internetissä niistä olisi aikoinaan tiedotettu.

Toinen juttu mille pitäisi tehdä jotain on toi listan loppuosa. Se ei pysy mitenkään edes suurinpiirtein ajantasalla kun kyseessä on tämänkaltainen ei kovin tärkeä artikkeli ja materiaalia mistä se pitäisi koostaa on vuosi vuodelta enemmän.. Olisiko kenties mahdollista katkaista toi lista johonkin 2005 paikkeille ja nimetä se "internetin alkuvaiheet" tyylisesti? --Seegge (keskustelu) 4. marraskuuta 2013 kello 17.12 (EET)[vastaa]

Pasiradio on tuoreempi käsite ja viheraho itsessään on hankala ajoittaa tuossa mihinkään.. hän toimi aktiivisesti sfnet.tiedostot ryhmässä johon taisi tulla jotain teknisiä estoja jolloin sen käyttäjät siirtyi finet.binaries.kuvat uutisryhmään.. nettiradiotoimintaa oli jo tuolloin, mutta tästä lienee kulunut kymmenisen vuotta. http://finet.ryhmat.narkive.com/kIG6WZfp/poistoehdotus-sfnet-tiedostot --Seegge (keskustelu) 4. marraskuuta 2013 kello 17.38 (EET)[vastaa]
Muokkaa rohkeasti. Varsinkin jos pystyt muokkaamaan listaa paremmin lähteistetyksi, niin muokkauksesi on oikein toivottua. --Zache (keskustelu) 4. marraskuuta 2013 kello 21.44 (EET)[vastaa]

Ensimmäinen livekeikka Internetissä (Miljoonasade vs CMX)

[muokkaa wikitekstiä]

"1995: Miljoonasade-yhtye esiintyi elävänä internetissä Tietovalta Oy:n itsenäisyysjuhlissa Tampereella aamuyöllä 6.12.1995 tehdyssä webcast-lähetyksessä."

"1996: CMX esiintyi ensimmäisenä eurooppalaisena yhtyeenä livenä internetissä 30. toukokuuta 1996. Suoran lähetyksen ja uusintojen yhteenlaskettu katsojamäärä oli yli 18 000"

Mitä minä nyt missaan? Eikö Miljoonasade ole tuossa ehtinyt ensin?

Slsh (keskustelu) 24. tammikuuta 2015 kello 13.53 (EET)[vastaa]

Tämän sivun[2] mukaan Rolling Stones esiintyi jo 1994, eli CMX ei ainakaan olisi ensimmäinen eurooppalainen yhtye. Poistan tiedot sekä Miljoonasateesta (lähteetön) että CMX:stä (lähde on, mutta ristiriidassa mainitsemani www-sivun kanssa). --Otrfan (keskustelu) 24. tammikuuta 2015 kello 14.01 (EET)[vastaa]
Miljoonasateen kohdalla oli vuosiluku väärin. Bändi esiintyi 6.12.1996 [3], [4]. Rolling Stones tosiaan heitti nettikeikan Dallasissa 1994 joten ehkä CMX:n keikka oli eka euroopassa heitetty keikka. Ensimmäinen suomalainen isompi keikka ja laajemmin uutisoitu joka tapauksessa. --Zache (keskustelu) 24. tammikuuta 2015 kello 14.42 (EET)[vastaa]
Soundin mukaan CMX oli ensimmäinen suomalainen yhtye, jonka tiedon lisäsin artikkeliin. --Otrfan (keskustelu) 24. tammikuuta 2015 kello 14.46 (EET)[vastaa]

Artikkelin nimen vaihto

[muokkaa wikitekstiä]

Loin ohjaussivun Internetin historia Suomessa. Jos meni pieleen, suokaa anteeksi, opettelen yhä Tuija Aalto (keskustelu) 29. kesäkuuta 2022 kello 14.31 (EEST)[vastaa]