Keskustelu:Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei, FDA on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto. Voisiko joku asiaa tunteva lisätä sen tiedon sivuille?

Kiitos. Kommentin jätti Kkääntäjä (keskustelu – muokkaukset).18. kesäkuuta 2007 kello 21.42

Kritiikkiä-osion lähdeviitteet[muokkaa wikitekstiä]

Hei, naturalnews.com tuskin on luotettava lähde väitteelle "FDA:n hyväksymät lääkkeet tappavat vuosittain satoja tuhansia ihmisiä yhdysvalloissa"? Naturalnews.comin esittämän luvun (106 000 kuollutta/vuosi) tueksi löytyi tämä meta-analyysi vuodelta 1996. Sen arvio (72 000 - 137 000 kuollutta/vuosi) on laskettu vuosilta 1964-1994, ja siinä käytettyjä menetelmiä on kritisoitu täällä. Ja esimerkiksi tämä vuosien 1999-2006 datoja tarkastellut tutkimusartikkeli raportoi huomattavan paljon pienempiä lukuja, ja CDC:n raportissa kerrotaan Yhdysvalloissa vuonna 2010 kuolleen yhteensä 40 393 ihmistä huumeisiin tai lääkkeisiin ("drugs", käsittää niin laittomat huumeet kuin lailliset lääkkeetkin). En löytänyt äkkiseltään yksiselitteistä lukua FDA:n hyväksymien lääkkeiden aiheuttamien kuolemien kokonaismäärälle (hyvästä lähteestä ja tältä vuosituhannelta), joten poistan väitteen.

Onko The Center for the Biology of Chronic Disease relevantti lähde? Juttu on mielipidekirjoitus, joka käyttää tukenaan erästä salaliittoteorioihin uskovien määrää mittaavaa tutkimusartikkelia (jossa puolestaan kerrotaan 37 % yhdysvaltalaisista uskovan, että FDA pelaa lääkeyhtiöiden pussiin ja vaikeuttaa siksi syövän luonnonlääkintää). Jutun nettisivullaan julkaissut The Center for the Biology of Chronic Disease kertoo olevansa voittoa tavoittelematon järjestö, ja se näyttää henkilöityvän tri Hanan Polanskyyn. Hanan Polanskyn nimissä löytyy PubMedistä yksi (1) julkaisu, joten Polansky tuskin on merkittävä lääketieteen alan tutkija. Mielipidekirjoitus hänen yhdistyksensä nettisivulla tuskin on niin merkittävä, että siihen olisi syytä viitata Wikipediassa, joten poistan väitteen. Jos väite halutaan palauttaa, lähteeseen viitatessa olisi hyvä huomata, että lähteenä käytetty sivu ei sano FDA:n vaikeuttavan luomutuotteiden tuomista markkinoille, vaan spekuloi FDA:n varjelevan lääkeyhtiöiden etuja ja vaikeuttavan luontaislääkkeiden tuomista markkinoille.

Slate.com-viite ei väitä FDA:n manipuloineen lääkekokeita vaan salanneen tietoa manipuloiduista kokeista. Ringoffireradio.com-viite referoi slate.com-juttua, poistan sen. --xie4 xie4 (keskustelu) 20. heinäkuuta 2015 kello 22.46 (EEST)[vastaa]

Tuon "FDA:n hyväksymät lääkkeet tappavat vuosittain satoja tuhansia ihmisiä yhdysvalloissa" arvion otin Statistics prove prescription drugs are 16,400% more deadly than terrorists artikkelista, jossa luvut olivat 98 000–250 000 lääkekuolemaa vuodessa. Death by Medicine rapostissa vastaava luku oli +100 000. Vioxx tappaa yksinään noin 200,000 ihmistä vuodessa The FDA Exposed: An Interview With Dr. David Graham, the Vioxx® Whistleblowerin mukaan.
Research Misconduct Identified by the US Food and Drug Administration artikkelissa professori Charles Seife tarkasteli 78:aa FDA:n lääketestausraporttia, joissa löytyi virheitä, laiminlyötiin potilaan turvallisuutta ja väärennettiin testituloksia.Lisää samasta --Nrautava (keskustelu) 21. heinäkuuta 2015 kello 02.46 (EEST)[vastaa]
Otit siis arvion "FDA:n hyväksymät lääkkeet tappavat vuosittain satoja tuhansia ihmisiä yhdysvalloissa" eri naturalnews.com-kirjoituksesta kuin mitä lähdeviitteeksi merkkasit? En arvannut tätä, ja olin siis lähtenyt etsimään lukujen alkuperää väärästä suunnasta. My bad. Edelleen kyllä suhtautuisin epäillen naturalnews.comin ja kiropraktianettisivulla julkaistun kirjoituksen käyttöön lähteinä. Tuossa Death by Medicine -kirjoituksessa käytetään lääkekuolemien määrään tuota samaa 106 000-lukua (Lazarou ym. 1996) josta puhuinkin jo tuossa yläpuolella. Death by Medicine -kirjoituksen muut lähdeviitteet hurjiin potilaskuolemalukuihin ovat potilaskyselytutkimuksen lehdistötiedote ("Nationwide poll on patient safety: 100 million Americans see medical mistakes directly touching them [press release]. McLean, VA: National Patient Safety Foundation; October 9, 1997") ja uutinen "lääkejättiläiseen" kohdistuvista syytöksistä ("Drug giant accused of false claims. MSNBC News. July 11, 2003", ei enää netissä nähtävissä). En kannata väitteen lääkekuolemien määrästä lisäämistä artikkeliin ennen kuin luvuille löytyy luotettava lähde.
Vioxx on vedetty markkinoilta vuonna 2004. Jos se yhä tappaa 200 000 vuodessa, luvulle olisi mielenkiintoista nähdä luotettava lähde. Lähteeksi tarjoamasi haastattelu ei sano Vioxxin tappavan 200 000 vuodessa. Luetko noita lähteitäsi?
Ja Charles Seife ei tarkastele FDA:n lääketestausraportteja Retraction Watchin "artikkelissa" vaan JAMA-lehden artikkelissa, jota tarkasteltiin Retraction Watch -blogikirjoituksessa. JAMA eli Journal of the American Medical Association on vertaisarvioitu lääketieteellinen julkaisusarja ja siksi huomattavasti parempi lähde kuin tuo blogi tai mitkään naturalnewssit. --xie4 xie4 (keskustelu) 21. heinäkuuta 2015 kello 10.42 (EEST)[vastaa]
Linkkasin tarkoituksella tuon lifeextensionin haastattelun toiselle sivulle, kun se alkaa tuosta 200,000 arviosta:
"It's estimated that over 200,000 people a year die from prescription drugs..." johon Graham vastasi: "Death from adverse drug reactions is one of the leading causes of death in the United States." Tiedän, että tuo David Grahamin haastattelu tehtiin vuonna 2005, jonka alkuun hän sanoi ettei FDA:n toimintatapoja ole oleellisesti muutettu viimeisen 7 vuoden aikana (artikkeli julkaistu 2012). Tuon virheen otan täysin omaan piikkiin. Olin lukevinani tuon tarkoittaneen kokonaismäärää Vioxx-kuolemille, mutta siinähän puhutaan kaikista reseptilääkkeistä. Olisihan minun tuo pitänyt huomata heti alkuun.
Nykyään nuo lääkekuolemaluvut näyttää alhaisemmilta, ainakinn näiden lähteiden mukaan: 2009, 2012 & 2014. Näistä voisi mainita artikkelissa, suuntaa antavina.
Tuon Vioxx-lääkkeen tarina on myös hyvin värikäs ja vaikeasti tarkastettava, kun eri lähteissä kuolleiden määrä liikkuu 38 000, 55 000 tai 60 000 paikkeilla (vertailukohtana esim. Vietnamin sota, jossa kaatui <60 000 amerikkalaista).
Onhan FDA päästänyt lääkkeet kuten Bextra, Zelnorm, Tysabri, NeutroSpec, Cylert, Permax, Baycol ja Palladone markkinoille, jotka kaikki vedettiin pois kun huomattiin ettei ne ole turvallisia ollenkaan. Xie4 Xie4, mitä pidät ajatuksesta mainita artikkelissa lyhyesti joitain näistä lääkkeistä? Vai luuletko, että menee liian nippelitietoon?
Ja se Retraction Watchin kirjoitus alkaa heti linkillä JAMA Internal Medicinen artikkeliin, mutta tuo RW:n kirjoitus oli puretti helpommin ymmärrettävään muotoon, siksi linkkasin siihen. Olen kyllä samaa mieltä, että JAMA on paljon parempi lähteenä, kuin tuo RW:n kirjoitus. --Nrautava (keskustelu) 21. heinäkuuta 2015 kello 19.43 (EEST)[vastaa]
Hmm niin, tuo Life Extensionin (internetin vitamiinikauppa) haastattelijan irtonainen heitto 200 000 vuosittaisesta kuolleesta ei osoita, että reseptilääkkeisiin todella kuollaan noin paljon. Kun väite on kova, se vaatii kovat perustelut. Luottaisin mieluummin esimerkiksi CDC:n tai jonkin muun vakavasti otettavan instanssin tilastoihin (suoraan viitattuna, ei viihdelehdistön kautta).
En kuitenkaan ole ylipäänsä ihan hirveän innoissani ajatuksesta, että artikkeliin sisällyttäisi tuollaisen lääkekuolemien lukumäärän, mikä se sitten olisikin. Laittamalla artikkeliin FDA:n hyväksymiin lääkkeisiin kuolleiden ihmisten määrän annamme samalla vähän niinkuin ymmärtää, että FDA on näihin kuolemiin syyllinen. Opioidit ja bentsodiatsepiinit ovat lääkekuolemissa näköjään melkoisen isossa osassa. Esimerkiksi opioideja on ollut olemassa ennen FDA:ta, ja niillä käsittääkseni on ihan oikeita käyttötarkoituksia kivun lievittäjinä. Ovatko opioidit siis liian vaarallisia päästettäväksi markkinoille, ja jos niin mitkä niistä? Mikä on FDA:n osuus asiaan? Mikä on opioidireseptejä kirjoittavien lääkärien vastuu? Entä ihmisten, jotka eivät osaa käyttää lääkkeitä oikein? Järjestelmän, joka ei valvo, ettei opioideja haeta monelta eri lääkäriltä? Jos ei ole selkeästi osoitettavissa, että FDA on kuolemista päävastuussa, minusta tämä tieto kuuluisi korkeintaan johonkin lääkkeitä tai niiden väärinkäyttöä käsittelevään artikkeliin.
En ole missään määrin alan asiantuntija, enkä osaa noihin yksittäisiin vaarallisiin lääkkeisiin sen tarkemmin kommentoida. Periaatteessa ne ovat minusta olennaisempi osa-alue tässä kuin kuolleiden kokonaismäärä, koska juuri vaarallisten lääkkeiden päästämisessä markkinoille voisi olla selkeämmin osoitettavissa FDA:n rooli kuin siinä, että lääkkeiden väärinkäyttöä tahtoo tapahtua. Kuitenkin jos noista lääkkeistä aikoo mainita artikkelissa, minusta se tulisi tehdä hyvin lyhyesti (koko artikkeli on hyvin lyhyt), ja ehdottomasti siinä pitää olla luotettava lähde. Esimerkiksi näin: "FDA:ta on kritisoitu tietojen salailusta [viite1] ja vaarallisten lääkkeiden hyväksymisestä markkinoille [viite2]." --xie4 xie4 (keskustelu) 21. heinäkuuta 2015 kello 23.36 (EEST)[vastaa]
Sellainen huomio vielä, että kun kyseessä on Kritiikkiä-osio, niin olisi varmaankin suotavaa, että tässä esitettäisiin vain sellaista kritiikkiä, jolle on osoitettavissa muu lähde kuin wikipedisti. Joten mahdollinen kritiikki FDA:ta kohtaan määrästä X lääkekuolemia vuodessa pitäisi aika selväsanaisesti löytyä jostain varteenotettavasta lähteestä (ei vitamiinikauppa, ei uskomushoitosivusto, ei jonkun satunnaisen tyypin satunnainen heitto). Tämä nyt meni vastoin eilistä paasaustani CDC:n tilastojen lukemisesta, pahoittelen. --xie4 xie4 (keskustelu) 22. heinäkuuta 2015 kello 09.41 (EEST)[vastaa]

Murhaajalääkkeitä! Näppituntumana sanoisin kuitenkin että englanti on paljon konkreettisempi kuin suomi, jossa sanotaan yleensä: "lääke aiheutti kuoleman". Esimerkkejä. --188.67.0.48 21. heinäkuuta 2015 kello 03.17 (EEST)[vastaa]