Itsensä toteuttava ennuste

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oidipus lapsena.

Itsensä toteuttava ennuste aiheuttaa oman toteutumisensa suoraan tai välillisesti. Käsitteen määritteli sosiologi Robert K. Merton teoksessaan Social Theory and Social Structure.

Klassinen esimerkki itsensä toteuttavasta ennusteesta on Oidipuksen tarina. Oidipuksen vanhemmille ennustetaan, että heidän vastasyntynyt poikansa Oidipus murhaa isänsä ja nai äitinsä Iokasten. Välttyäkseen tältä kohtalolta vanhemmat jättävät Oidipuksen kuolemaan, mutta hän jää eloon. Aikuistuttuaan Oidipus toteuttaa ennustuksen, koska ei tunne vanhempiaan.

Itsensä toteuttavia ennusteita on käytetty kirjallisuudessa juonirakenteina muinaisista ajoista alkaen. Omana aikanamme niitä on hyödyntänyt erityisesti fantasia- ja tieteiskirjallisuus.

Richard Wiseman on tarkastellut itsensä toteuttavien ennusteiden merkitystä arkipsykologiassa. Kun ihminen olettaa muiden olevan ystävällisiä, hän hymyilee usein ja niin myös hänelle hymyillään tavallista useammin takaisin. Kun ihminen uskoo olevansa harvinaisen onnekas, hän osallistuu tavallista useammin kilpailuihin ja niin myös saa tavallista enemmän voittoja.

Itsensä toteuttavan ennusteen lisäksi on erotettava itsensä kumoava ennuste. Siinä jokin tulevaisuutta koskeva ennuste johtaa siihen, ettei ennustettu tapahtuma toteudu. Jos esimerkiksi mielipidetiedustelut viittaavat, että vasemmisto on voittamassa vaalit, oikeiston kannattajat saattavat niiden seurauksena innostua äänestämään tavallista aktiivisemmin ja tuloksena onkin oikeiston vaalivoitto.kenen mukaan?

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.