John Knittel

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hermann Emanuel Knittel)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Knittel (alun perin Hermann Emanuel Knittel, 24. maaliskuuta 1891 Dharwar, Intia26. huhtikuuta 1970 Maienfeld, Graubünden) oli sveitsiläinen kirjailija.

Intiassa lähetyssaarnaajaperheeseen syntynyt Knittel vietti lapsuutensa Baselissa, mutta matkusteli elämänsä aikana paljon. Ensimmäisen romaaninsa The Travels of Aaron West hän julkaisi Englannissa vuonna 1919. Hän liittyi myös Pen-klubin jäseneksi. Vuonna 1921 Knittel muutti perheineen Sveitsiin lähelle Genevenjärveä, mutta teki matkoja Egyptiin, Algeriaan ja Tunisiaan. Vuonna 1938 perhe muutti Maienfeldiin. Ennen sotaa kirjoitettuja Knittelin teoksia ovat muun muassa Kuin myrskyssä puu (1927, engl. Into the abyss, saks. Thérèse Etienne) ja Synnin tie (1934, Via Mala). Jälkimmäisen jatko-osa Power for sale ilmestyi 1939. Vuonna 1943 hänen tyttärensä tuomittiin kuolemaan Valkoisen Ruusun jäsenyyden vuoksi. Knitteliä itseään pidettiin kollegoiden silmissä natsimielisenä ja hänet erotettiin Sveitsin kirjailijaliitosta. Sodan jälkeen Knittel kirjoitti vielä kolme romaania: Terra Magna (1948), Jean-Michel (1953) ja Arietta (1959). Hän kirjoitti urallaan myös useita näytelmiä. Knittel kirjoitti kaikki teoksensa englanniksi. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Margaret Furtwängler-Knittel: John Knittel – ein auf Englisch schreibender Schweizer Erzähler von Weltruhm knittel.ch. Viitattu 23.6.2009. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]