Elefantti (farao)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivimerkintä Qustulista

Elefantti (ehkä muodossa Pen-abw[1]) on väliaikainen nimi esi-dynastiselle hallitsijalle. Mutta koska kiveen veistetty kirjoitus ja norsunluiset tunnisteet osoittavat, että hänen nimensä on joko piirretty huolimattomasti tai joilla ei ole mitään kuninkaallista tunnistetta, sen lukeminen ja siten koko "Elefantti" faraon olemassaolo on kiistanalainen.

Identiteetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elefantti kuninkaan ehdotettu olemassaolo perustuu Günter Dreyerin ja Ludwig David Morenzin lausuntoihin. He ovat vakuuttuneita siitä, että Elefantti oli paikallinen kuningas, joka hallitsi Qustulin alueella. Dreyerin mukaan, Elefantin nimi näkyy viillettynä kivikirjoitukssen Qustulissa ja Gebel Sheikh-Suleimanissa , jossa hieroglyfit laitetaan osaksi kuninkaan serekh-nimeä. Dreyer näkee hieroglyfissä kuution muotoisen valtaistuin istuimen ja kävelevän Elefantin alla ja lukee Pen-Abu ("Ainoa suuri (valtias) istuimella").[2] Morenz on samoilla linjoilla, mutta on erittäin epävarma nimen käsittelyssä. Hän haluaa käyttää neutraalia väliaikaista nimeä "Kuningas Elefantti". Vaihtoehtoisesti hän ehdottaa sarvikuonoa kuninkaalliseksi eläimeksi.

Hallitusaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elefantti on saattanut hallita Naqada III aikakauden alkupuolella. Hänen hautansa on tuntematon

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Günter Dreyer: Umm El-Qaab. Band I: Das prädynastische Königsgrab U-j und seine frühen Schriftzeugnisse. In: Archäologische Veröffentlichungen des Deutschen Archäologischen Instituts Kairo (AV), vol. 86, von Zabern, Mainz 1998, p. 177
  2. Günter Dreyer: Umm El-Qaab. Band I: Das prädynastische Königsgrab U-j und seine frühen Schriftzeugnisse. In: Archäologische Veröffentlichungen des Deutschen Archäologischen Instituts Kairo (AV), vol. 86, von Zabern, Mainz 1998, p. 179.

Yhteenveto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Elephant (pharaoh)
  • Alkuperäisen englanninkielisen sivun on luonut käyttäjä Nephiliskos 13. marraskuuta 2015.
  • Tähän sivuun lainatut lähdeviitteet kohdistuvat egyptologi Günter Dreyerin saksankieliseen kirjaan. Niitä ei ole mahdollisuutta tarkistaa, mutta lähdettä pidetään luotettavana.