Takkukynsimö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Draba subcapitata)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Takkukynsimö
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Kynsimöt Draba
Laji: subcapitata
Kaksiosainen nimi

Draba subcapitata
Simmons

Takkukynsimö (Draba subcapitata) on arktinen, erittäin pohjoisessa kasvava ristikukkaiskasvilaji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takkukynsimö kasvaa vain yhdestä viiteen senttimetriä korkeaksi. Kasvi on monivuotinen ja tiiviisti mätästävä. Pienet kapeat tähti- ja hapsikarvaiset lehdet kasvavat tiheänä tyvimättäänä, jonka pohjalla on vanhojen lehtien jäänteet. Hyvin lyhyen haarovan varren päässä ovat hyvin pienet valkoiset kukat. Lidut ovat karvattomia.[1][2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Takkukynsimöä esiintyy Pohjoisen Jäämeren ympäristössä: Huippuvuorilla, Novaja Zemljalla, Frans Joosefin maalla, Siperian ja Kanadan pohjoisrannikolla, Kanadan arktisilla saarilla ja Grönlannissa. Skandinaviasta on vain yksi takkukynsimön myöhäinen löytöpaikka Ruotsin Lapista Arjeplogista. Huippuvuorilla laji on yleinen tai melko yleinen. Joillain alueilla Siperiassa ja Kanadassa se on myös yleinen.[3][4][1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 224. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H.. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. a b Den virtuella floran: Raggdraba (Draba subcapitata) Den virtuella floran. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 13.1.2017. (ruotsiksi)
  3. Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF). Vascular plants: Draba subcapitata (englanniksi) Viitattu 13.1.2017.
  4. Den virtuella floran: Raggdraba (Draba subcapitata) — Norra halvklotet Den virtuella floran. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 13.1.2017.