Nebwy (faarao)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Double Falcon)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
<
Double Falconin serekh-nimi

Nebwy (myös mahdollisesti Dju) oli esidynastinen faarao, joka hallitsi Ala-Egyptissä. Hän on tutkijoiden mukaan saattanut hallita 32. vuosisadalla eaa. Hänen nimensä merkityksestä on epävarmuutta, minkä vuoksi hänestä tutkijoiden keskuudessa käytetään pääasiassa nimeä Double Falcon. Hänen hallitusaikansa pituus on tuntematon.

Vahvistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1910 egyptologi MJ Clédat löysi ensimmäiset todisteet kuningas Double Falconista.[1] Seuraavan todistus Double Falconista löydettiin 1912 aikana Hermann Junkerin kaivauksilla.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Double Falconin nimellä on ainutlaatuinen ulkoasu ja kokoonpano. Ensinnäkin, se oli pitkään löytyneistä serekh-nimistä ainoa, jonka päällä on kaksi Horus haukkaa vastakkain. Kaksi haukkaa saattavat edustaa Ala-Egyptiä ja Siinaita, koska näyttää siltä, ​​että Double Falcon hallitsi molempia alueita. Dreyer uskoo, että haukat voisi tarkoittaa esim. "vieraisiin maihin merkitty" ja lukee nimen Dju (dw).[2] Sen sijaan van den Brink lukee nimen Nebwy (nb.wy) joka tarkoittaisi "kahta herraa", ja näkee samankaltaisuuksia paljon aikaisemmassa Cosmetic paletessa[3], joka on esillä Barbier-Mueller Museumissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M. J. Cledat, Les vases de el-Beda, ASAE 13 (1914), pp. 115–121
  2. Günter Dreyer, Ein Gefäss mit Ritzmarke des Narmer, in: MDAIK 55, (1999), pp. 1–6
  3. Nebwy palette

Yhteenveto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Double Falcon
  • Alkuperäisen artikkelin on luonut käyttäjä Iry-Hor 24. marraskuuta 2012.
  • Cledatin kirjoitukseen perustuva lähdeviite kohdistuu erittäin vanhaan julkaisuun, jota ei voida tarkistaa. Lähdettä pidetään luotettavana.
  • Dreyerin julkaisuun perustuvan lähdeviite kohdistuu saksankieliseen painettuun julkaisuun, jonka tarkistaminen voi olla vaikeaa. Lähdettä pidetään luotettavana.