Clinton Foundation

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Clinton Global Initiative)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clinton Foundation
Perustettu 1997
Perustaja Bill Clinton
Toimiala humanitaarinen säätiö
Päämaja New York City
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Jäsenet 2 000 (2015)[1]
Aiheesta muualla
Sivusto

Clinton Foundation (alun perin William J. Clinton Foundation, vuosina 2013–2015 Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation) on entisen Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin vuonna 1997 perustama humanitaarinen säätiö.

Säätiö on toiminnallinen, sen keräämät rahalahjoitukset käytetään suoraan säätiön toimintaan, eikä niitä lahjoiteta eteenpäin. Säätiö on kerännyt vuoteen 2016 mennessä noin 2 miljardia Yhdysvaltain dollaria lahjoituksia, ja sillä oli 2015 2000 työntekijää.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clinton Global Initiative[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clinton Global Initiative on vuosittainen maailman johtajien ja vaikuttajien tapaaminen.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiö jakaa malarialääkkeitä Afrikassa. HIV:n ja AIDSin vastainen projekti on jaettu omaksi säätiökseen Clinton Health Access Initiative (CHAI).

The Alliance for a Healthier Generation on Clinton-säätiön ja Yhdysvaltain American Heart Associationin projekti lasten liikalihavuuden ehkäisyyn. Se toimii lähinnä kouluissa pyrkien elintarviketeollisuuden kanssa takaamaan tervellisempää kouluruokaa kouluruokailussa ja myyntiautomaateissa.

Ilmastonmuutos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiö toimii ilmastonmuutosta vastaan rakennuksia uusimalla. Viisi suurta pankkia takasivat kukin miljardi dollaria Clinton Foundation's Climate Initiative -ohjelman käyttöön 2007.

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clinton Development Initiative on skottilaisen Sir Tom Hunterin Hunter Foundation kanssa yhteistyössä toteutettu projekti kitkemään köyhyyden syitä Afrikassa ja edistämään kestävää talouskasvua.

Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative on kanadalaisen Frank Giustran kanssa toteutettu projekti köyhyyden helpottamiseen.

Onnettomuuksien raivaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clinton Foundation on osallistunut avustustöihin Intian valtameren maanjäristyksen ja Hurrikaani Katrinan ja Haitin maanjäristyksen jälkeen.

Tasa-arvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2013 Hillary Clinton aloitti projektin Bill ja Melinda Gatesin säätiön kanssa selvittämään naisten ja tyttöjen aseman kehittymistä YK:n vuoden 1995 Pekingin neljännen naisten asemaa käsittelevän kokouksen jälkeen. Projektin tulokset julkaistiin 2015.

Clinton Global Citizen Awards[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säätiö palkitsee vuosittain henkilöitä jotka "toimivat esimerkillisesti globaalin kansalaisuuden puolesta visioidensa ja johtajuuden kautta".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David A. Fahrenthold, Tom Hamburger, Rosalind S. Helderman: The inside story of how the Clintons built a $2 billion global empire The Washington Post. 2.6.2015. Viitattu 2.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]