Lauhakastikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lauhakastikka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Poöideae
Tribus: Poëae
Suku: Kastikat Calamagrostis
Laji: deschampsioides
Kaksiosainen nimi

Calamagrostis deschampsioides
Trin.

Lauhakastikka (Calamagrostis deschampsioides) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, kastikoiden (Calamagrostis) sukuun kuuluva kasvilaji.

Lauhakastikka on kasvutavaltaan löyhästi mätästävä. Sen varret ovat haarattomia ja kasvavat 10–60 cm korkeiksi, yleensä 15–45 cm korkeiksi. Varsissa on yleensä yksi tai kaksi solmua. Lehtien kieleke voi olla 0,5–3 mm pitkä, tavallisesti 1–2,5 mm pitkä. Lehtilavat ovat 2–15 cm pitkiä ja 1–3 mm leveitä, tavallisesti 3–8 cm pitkiä ja 1,5–2,5 mm leveitä. Kukintona oleva röyhy on pyramidimainen, 3–12 cm pitkä, 1–4,5 cm leveä, pysty ja avoin. Röyhyn väri vaihtelee vihreästä tummanviolettiin. Tähkylät ovat 4–7 mm pitkiä ja kaleet ovat pyöreitä. Heteiden ponnet ovat noin 2 mm pitkiä.

Lauhakastikka on arktisten alueiden halofyytti, joka kasvaa rannikon dyyneillä, rantasoraikoilla sekä marskimailla. Lauhakastikkaa tavataan toisinaan lähellä meren rannan vesirajaa yhdessä islanninsaran (Carex lyngbyei) kanssa. Lauhakastikan levinneisyysalue on sirkumpolaarinen, ja sitä tavataan sekä Euraasian että Pohjois-Amerikan pohjoisrannikoilla sekä Japanissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]